Na de aanslag in Groot-Brittannië op na oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter besluit Nederland om twee Russische inlichtingenmedewerkers uit te zetten. Zij moeten binnen twee week Nederland verlaten.

 

De Verenigde Staten hebben besloten om 60 Russische diplomaten het land uit te zetten. Nederland is een van de veertien Europese landen die ook maatregelen neemt, omdat ons land ervan overtuigd is dat Rusland achter de moordaanslag op Skripal zit.

Vorige week zette Groot-Brittannië 23 Russen het land uit.

Skripal en zijn dochter werden op zondag 4 maart vergiftigd met de chemische stof novichok. Novitsjok werkt als andere zenuwgassen maar is vele malen krachtiger. De chemische stoffen zorgen er voor dat het lichaam de neurotransmitter acetylcholine niet meer kan afbreken. Hierdoor beginnen de spieren van het lichaam ongecontroleerd samen te trekken, wat uiteindelijk leidt tot ademhalingsproblemen, zenuwschade, verlammingsverschijnselen en een hartaanval. Patiënten overlijden als gevolg van een hartaanval of omdat hun longen vollopen met vloeistof.

 

Moordaanslag op dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter zet verhouding Rusland en NAVO op scherp

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons