Afgelopen weekend stond er in de Volkskrant een groot stuk over de zogenoemde filterbubbels op sociale media. Een week lang ruilden vier ‘grootverbruikers’ van sociale media van Facebookaccount. Rechtse meningenmensen kregen opeens linkse waarheden onder ogen en vice versa. Een ander perspectief kan heel verfrissend zijn.

 

De verzuiling bestaat nog steeds. In plaats van een hokjesgeest hebben we nu een bubbelgeest. Vroeger las je als katholiek de Volkskrant, stemde je KVP, keek je naar de KRO en deed je je boodschappen bij de katholieke kruidenier. Tegenwoordig lees je als linksmens De Correspondent, stem je GroenLinks, kijk je naar de VPRO (vooral Tegenlicht natuurlijk) en doe je je boodschappen bij de Marqt. Een ook nogal wat rechtsmensen leven in een bubbel.

Het nadeel van deze bubbelgeest is dat de beleefde werkelijkheid waarheid wordt. Er zijn heel veel mensen, vooral in Amsterdam. die geloven dat het basisinkomen mogelijk is, omdat Rutger Bregman dit zegt (en omdat ze niet kunnen rekenen). Dat we onbeperkt vluchtelingen moeten opvangen (maar niet in Amsterdam natuurlijk). Dat de Nederlandse samenleving door en door racistisch is omdat Sunny Bergman hierover een documentaire heeft gemaakt. En natuurlijk dat de diplomatieke rel met Turkije eigenlijk onze schuld is, want Nederland respecteert de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering van Turken niet (hierbij uiteraard bewust vergetende dat Turkije zelf de mensenrechten keihard overtreedt en Gülenisten en Koerden vervolgt).

Maar ook rechtse mensen kunnen in een bubbel leven. Denk aan het nepnieuws over de aanslag in Zweden, de horrorverhalen over verkrachtende vluchtelingen (niet alles, maar veel nieuws hierover is nepnieuws), alarmistische berichten over islamisering en dat de moslims in Nederland niet te vertrouwen zijn. En natuurlijk klimaatscepsis en de overtuiging dat alle universiteiten in Nederland net zo politiek-correct en links zijn als de faculteit sociale wetenschap aan de UvA.

De rechtse opiniemaaktster Machteld Zee hield voor Radio 1 een column waarin ze op de linkse bubbel inging. Als rechtse wetenschapper werd ze zeer vijandig bejegend, zo ervoer ze dat in ieder geval. Je mocht niets kritisch over de islam zeggen, want dan was je fout. Toen ik aio was heb ik in mijn aio-groepje – het Netwerk Politieke Geschiedenis – ook een nogal linkse sfeer geproefd. Maar vooral tijdens de borrels. En dat was niet altijd vervelend. Professor Ruud Koole, die op dat moment ook PvdA-voorzitter was, praatte mij bijvoorbeeld bij over alle PvdA-roddels en hoe Ehsan Jami zijn vakantie in de Pyreneeën had verpest. En professor Frank Ankersmit was toen heerlijk rechts en iedereen veruit intellectueel de baas. Tijdens de discussies ging het toch vooral over wetenschappelijke zaken, het presenteren van papers en hoe je wetenschappelijk tegen bepaalde fenomenen moet aankijken, bijvoorbeeld populisme, de biografie en ‘transfer’ van politieke ideeën. Natuurlijk waren er botsingen met vervelende feministen – ik mocht van een gendermevrouw het woord ‘Jappenkamp’ niet gebruiken want dat was etnocentrisch ofzo  en een aio die een grapje maakte over de vredesbeweging kreeg de wind van voren van een andere gendermevrouw die totaal anti-objectief was – maar dit waren uitzonderingen. Maar ik hield mij ook een beetje koest en reageerde niet op feministen die weer begonnen over hun grote held Edward Saïd.

 

Waar ik naar verlang is een soort van neutrale zone. Nieuws dat zo objectief mogelijk gebracht wordt. Vroeger deed het NRC Handelsblad dat, maar dat was voordat Abou JahJah-fanboy Peter Vandermeersch er een GroenLinksbode van maakte. In het NRC staan soms nog goede stukken, in de Volkskrant ook, maar de kleur is mij veel te links. Jalta is begonnen als een rechtse, intellectuele tegenhanger tegen dit gekleurde nieuws. En tegen de zelfingenomen Correspondent natuurlijk. Maar dit betekent niet dat Jalta in een rechtse bubbel wil zitten. Juist niet. Het is heel verfrissend om over de hokjes heen te kijken. Kritiek te durven hebben op gekkies en zeloten in eigen rechtse kring. En tegelijkertijd intellectueel tegengewicht te bieden tegen het dominante linkse gedachtegoed in de zogenoemde kwaliteitsmedia.

Zeepbellen zijn er om te worden doorgeprikt.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons.