Sangar Paykhar van de opiniewebsite Hollandistan heeft felle kritiek op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hoe kun je – als moslim – in godsnaam voor een coalitie met de PVV zijn? 

 

Uiteraard hoef je geen moslim of links te zijn om tegen onderhandelingen met de PVV te zijn. De partij van Geert Wilders heeft in 2012 het kabinet-Rutte laten vallen; heeft een waanzinnig slecht doordacht verkiezingsprogramma van maar één A4-tje en heeft voorstellen die haaks staan op onze democratische rechtsstaat. Ook verstandige rechtse mensen zijn tegen discriminatoir beleid tegen moslims. Gelijke rechten gelden immers voor iedereen. Dat is de basis van onze democratische rechtsstaat. Een fundament dat de PVV wil slopen.

Rik de Jong schreef zondag een kritische beschouwing over Ahmed Aboutaleb, die een dag eerder in een interview in het Algemeen Dagblad betoogde dat VVD en CDA nu met de PVV moeten onderhandelen. Volgens Rik de Jong heeft Aboutaleb makkelijk praten, vanuit zijn ivoren toren in Rotterdam. Als hij leider van de PvdA was geweest in plaats van Lodewijk Asscher en besloten had dat zijn partij met de PVV moest gaan onderhandelen over een te vormen coalitie dan was de PvdA-achterban tegen hem in opstand gekomen. Aboutaleb pleit ook niet voor een PvdA-PVV-coalitie, maar vindt dat VVD en CDA met de PVV moeten onderhandelen. Hierbij (bewust?) vergetende dat juist VVD en CDA hele slechte ervaringen hebben met die samenwerking.

Maar dan dat andere punt: hoe kun je als moslim serieus pleiten voor coalitieonderhandelingen met de PVV? Het is, vergeef mij deze vergelijking, net zoiets als Joden die in de jaren dertig lid werden van de NSB (en die waren er, vreemd genoeg). Of dat je als Koerd of Armeniër op DENK gaat stemmen. Aboutaleb lijkt echt van het padje.

Je hoeft het natuurlijk niet voor 100% met de analyse van Sangar Paykhar eens te zijn om zijn tot nadenken stemmende vlog te waarderen. Gelijkheid voor de wet geldt voor iedereen en het is een schande dat nota bene een PvdA-burgemeester dit principe ter discussie stelt.