De terroristische aanslag in Barcelona wordt door mislukt politicus en DDS-columnist Jan Roos teruggebracht tot het grote gelijk van rechts.

 

Na elke terroristische aanslag explodeert Twitter in Nederland. Behalve natuurlijk de logische bezorgdheid en empathie met de slachtoffers is er ook vraag naar de daders en waarom zij tot hun daad zijn gekomen. Maar daarnaast worden aanslagen steeds vaker aangegrepen om je gram te halen. Mensen vallen elkaar – haast op ritualistische wijze – in de haren.

Geharnast rechtse tweeps zien terroristische aanslagen als de bevestiging van hun grote gelijk, namelijk dat de islam heel gevaarlijk is en links heel naïef. En omdat je niks kan doen om de terroristen te stoppen moet je maar de toetsenbordenheld uithangen, die met stoere taal de mensen wel eventjes zal vertellen hoe het zit.

Jan Roos, ik schrijf alleen over hem omdat hij symptomatisch is voor dit maatschappelijke probleem, is zo’n stoere toetsenbordenheld. Gisteren schreef de mislukte politicus, die tegenwoordig DDS-columnist is, een boze tweet over Barcelona. De racistische demonstratie in Charlottesville en de de extreemrechtse aanslag aldaar waren volgens Jan Roos een ‘momentje’ voor links; maar de aanslag in Barcelona bewees volgens hem maar weer eens dat moslims het echte probleem zijn en rechts dus gelijk heeft, ofzo. En dat terwijl op het moment dat Roos zijn tweet de wereld inslingerde het nog helemaal niet duidelijk was wie er precies achter de aanslag zaten.

Natuurlijk is de fundamentalistische islam een groot gevaar, voor het Westen en trouwens ook voor het Midden-Oosten. Alleen een heel klein groepje mensen ontkent dat gevaar. Jan Roos en andere toetsenbordenhelden bestrijden kortom een karikatuur die ze zelf hebben gecreëerd. Als je karikaturen bestrijdt kun je namelijk veel beter aan je grote gelijk blijven vasthouden.

Wat moet het vreselijk zijn om je dierbaren te verliezen, zo plotseling, bij een terroristische aanslag. Maar gelukkig had Jan Roos gisteren zijn momentje.