Een week na de controversiële column van Paul Cliteur op TPO over ‘occidentofobie’, waarin hij suggereert dat er hiervoor een meldpunt moet komen, verschijnt er ‘plotseling’ een heus meldpunt. Heeft er alle schijn van dat het Forum voor Democratie, de partij waar Cliteur tegenwoordig ook lid van is, achter dit ‘ironische’ meldpunt zit.

 

In het laatste Elsevier-nummer, waar Thierry Baudet op de omslag prijkt, analyseert Carla Joosten het succes van het Forum voor Democratie, dat het in de peilingen niet slecht doet. Een van de manieren waarop het FvD zijn relatief jonge kiezers weet te bereiken is via sociale media, waaronder Facebook. Het FvD is bezig met een permanente campagne om zijn kiezers te bereiken en zet hiervoor nieuwe PR-middelen in.

Het idee van een mantelorganisatie is trouwens helemaal niet nieuw. Linkse partijen hebben vaak van mantelorganisaties gebruik gemaakt, ogenschijnlijk onafhankelijke politieke platforms die in werkelijkheid het initiatief van een politieke partij zijn, met als doel potentiële sympathisanten te mobiliseren. Denk hierbij aan het Comité Samenwerkingsverband Stop de Neutronenbom (CPN), het comité Stop de Uitverkoop van de Beschaving (SP) en heel recent de actie #WijzijnNL die op dezelfde host als de PvdA-website zat.

Omdat ik geen wizzkid ben kan ik dus niet checken of het ‘Informatie- en Documentatiecentrum Occidentofobie en Oikofobie’ op dezelfde host zit als het FvD (check dat, lieve wizzkids), maar mijn gezond verstand zegt van wel. Het meldpunt past helemaal in de mediastrategie van het FvD, namelijk om via originele PR-methoden nieuwe groepen mensen te bereiken en in beweging te brengen. De grote vraag is, was het idee van het meldpunt al bedacht vóórdat Cliteur zijn column schreef, dus zat hij vanaf het begin al in het ‘complot’, of heeft het FvD dit meldpunt gemaakt nadat er in de media zoveel ophef was, het jump-on-the-bandwagon-mechanisme? En wat is trouwens de rol van TPO, dat net als DDS sterk met het Forum sympathiseert? TPO was immers de eerste website die over het meldpunt een nieuwsbericht schreef.

Behalve gezond verstand heb ik nog twee sterke aanwijzingen dat het hier om een mantelorganisatie van het FvD gaat, namelijk de term oikofobie en het gebruik van een zeilschip als logo. FvD-leider Thierry Baudet heeft na zijn proefschrift het boek Oikofobie geschreven, waarin hij een lans breekt voor de Nederlandse en Westerse cultuur en ageert tegen het cultuurrelativisme. Bovendien wil het FvD nu onze cultuur laten wedergeboren worden en hiervoor moet de ‘Renaissancevloot’ komen. Wat een toeval dat het meldpunt ook de term oikofobie gebruikt en een zeilschip als logo heeft. Natuurlijk heeft de JOVD ook een driemaster (dat is tevens de naam van het JOVD-orgaan), maar de jonge liberalen hebben gans andere politieke stokpaardjes.

Omdat het ondanks de ondoorzichtigheid heel erg lijkt dat het Forum voor Democratie hierachter zit denk ik dat ze graag willen dat wij weten dat dit meldpunt hun actie is. Lekker om te trollen. ‘Zie ons een grappig zijn.’ En dan krijgen ze weer veel nieuws. Het is alleen jammer dat het terechte verzet van het FvD tegen het progressieve marchanderen met de waarden van de Verlichting gepaard gaat met een flauwe troll-actie, waardoor het positieve van de actie naar de achtergrond verdwijnt. En veel belangrijker nog, het FvD is als partij die flirt met extreemrechtse complottheorieën over ‘omvolking’ een club die wat politieke idealen betreft haaks staat op universele Westerse waarden.