Politici zijn doortrapt en nemen het niet altijd even nauw met de waarheid, maar Lodewijk Asscher doet het allemaal iets te openlijk.

 

Trap er niet in

Lodewijk Asscher, die als vice-premier het beleid van het kabinet-Rutte altijd trouw uitvoerde, heeft als PvdA-lijsttrekker nu opeens felle kritiek op Mark Rutte. Hij beschouwt hem niet als de premier van alle Nederlanders. In een interview met Nu.nl zegt Asscher:

Wat ik hiermee bedoel is dat ik vind dat hij explicieter had kunnen zijn op het moment dat mensen door Wilders gegriefd werden. Ik vond hem daar te langzaam in. (…) Ik heb gemerkt dat mensen een stem nodig hebben in de politiek. Veel moslims hebben niet eens zoveel moeite met wat Wilders zegt, want die kennen hem inmiddels, maar ze verwachten een weerwoord. Ik moet constateren dat Rutte dan vaak stil was.

Ook beweert Asscher dat Rutte pas na zijn aandringen reageerde op de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van Geert Wilders. Waarom komt de PvdA-leider hier nu pas mee? En verdraait hij de waarheid nu niet (een beetje)? Gelooft hij serieus dat we hier in zullen trappen? Ik mag hopen van niet.

 

Hele domme fout

Uitgerekend Asscher, die zegt premier te willen worden, heeft ten aanzien van de moslims in Nederland een hele domme fout gemaakt. Eind 2014 verscheen een rapport van onderzoeksbureau Motivaction over de denkbeelden van islamitische jongeren in Nederland, waarin werd beweerd dat veel Turkse jongeren sympathie zouden hebben voor de Islamitische Staat en heel erg antisemitisch zouden zijn. Als minister van Sociale Zaken omarmde Asscher de onderzoeksresultaten van het rapport en besloot hij dat Turkse organisaties goed in de gaten moesten worden gehouden.

Al heel snel bleek echter dat er van dit onderzoek niets klopte. Pas na een half jaar ging Asscher door het stof, toen de SCP een nieuw onderzoeksrapport publiceerde, dat veel grondiger was uitgevoerd. Volledigheidshalve moet vermeld worden dat ook Geert Wilders (maar natuurlijk), VVD-Kamerlid Malik Azmani en CDA-Kamerlid Pieter Heerma aanvankelijk de uitkomsten van het Motivaction-rapport voor waar aannamen en hier grote conclusies aan verbonden, evenals veel rechtse journalisten en opiniemakers. Als iets in je ideologische straatje past dan omarm je het sneller als de waarheid. Politici maar ook journalisten zouden voorzichtiger moeten zijn.

Maar terug naar Asscher. De PvdA-voorman verwijt VVD-leider Rutte dus dingen die Asscher als premier zeker niet beter zou doen. Bovendien: als je zo graag premier wilt worden van alle Nederlanders, waarom profileer je je dan met zo’n negatieve boodschap? Dat is toch heel onpresidentieel? Een premier van alle Nederlanders houdt een beetje afstand tot de waan van de dag en verliest zich niet in kinderachtige spelletjes.

Asscher noemde zichzelf – zonder ironie – de Nederlandse Bernie Sanders. Maar eigenlijk is hij gewoon de linkse, Nederlandse versie van Donald Trump.