Het kan verkeren. De Balie organiseerde gisteravond een debat over het manifest ‘Vrij Links’ van Eddy Terstall, maar dit bleek een alt-rechts feestje waar de redactie van GeenStijl, Wierd Duk en zelfs Yernaz Ramautarsing op af waren gekomen. Merijn Oudenampsen, een linkse politicoloog van de UvA die voor kritisch commentaar moest zorgen, werd door de slotspreker afgekraakt en uitgelachen door de organisatoren.

 

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Eddy Terstall zal het ongetwijfeld goed bedoeld hebben en zijn co-auteurs ook, maar hun open brief in de Volkskrant om links ideologisch te vernieuwen slaat uiteraard niet aan. Waarom? Ze hebben, hoewel impliciet, kritiek op de islam en op immigratie. Dat wordt niet gewaardeerd. Het feit dat uiterst rechtse opiniemakers – de redactie van GeenStijl, Wierd Duk van De Telegraaf en voormalig politicus in spe Yernaz Ramautarsing – van de partij waren maakt het alleen maar erger. Voor links, maar ook voor het redelijke midden (D66-stemmers en links VVD), is dit meer dan genoeg reden om Vrij Links links te laten liggen. Er zijn krachten vrijgekomen waar je als eventuele sympathisant voor dit initiatief geen grip op hebt.

Het debat over Vrij Links was ook allesbehalve vrij. Merijn Oudenampsen moest zijn verhaal vertellen aan een vijandige zaal en een partijdige moderator. Kritiek werd niet gewaardeerd. Toen Oudenampsen vroeg waarin Vrij Links precies verschilde van Paul Cliteur cum suis en hun kritiek op het ‘cultuurmarxisme’ kreeg hij geen normaal antwoord. Men was boos dat hij deze vraag durfde te stellen.

Oudenampsen heeft een punt. De overeenkomsten met de FvD-ideoloog zijn treffend: Paul Cliteur vecht tegen het spook dat cultuurmarxisme heet, Vrij Links noemt dit spook ‘regressief links’. Er wordt dus een karikatuur gemaakt van de standpunten van de tegenstander, waar men vervolgens tegen ten strijde trekt. Net als Cliteur bestrijdt Vrij Links windmolens.

Is er dan helemaal niks van waar? Het ligt ingewikkeld. Een deel van links is inderdaad geneigd om de islam en om andere niet-westerse minderheden in bescherming te nemen, vanuit de emancipatiegedachte. Maar dit is dikwijls ook niet onterecht, omdat moslims en ook andere niet-westerse minderheden een achtergestelde positie hebben. Problematisch wordt het als de bescherming van deze minderheden leidt tot het negeren van andere minderheden, bijvoorbeeld islamitische homo’s, afvallige moslims, albino’s, zwarten met islamitische achtergrond, christenen in het Midden-Oosten enzovoort. Maar kom daar dan op als Vrij Links, in plaats van zo’n doorzichtige frontale aanval uit te voeren op de islam in Nederland.

 

 

Uitgelichte afbeelding: Google Maps.

 

Naschrift 13:00 uur

De typering alt-rechts feestje was niet helemaal terecht. Hoewel er veel uiterst rechtse opiniemakers op de bijeenkomst afkwamen was het publiek gemengd, vertelde Gert Jan Geling mij. Dat neemt niet weg dat het initiatief door ‘mainstream links’, om maar te zwijgen over radicaal links, gewantrouwd wordt.