Linkse activisten van de website thehappyactivist.org zijn een petitie gestart voor D66-minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking. Zij moet Halbe Zijlstra opvolgen op Buitenlandse Zaken.

 

De activisten schrijven vol vuur:

Na de roemloze aftocht van Halbe Zijlstra neemt Sigrid Kaag voorlopig het ministerie van Buitenlandse Zaken over. En wij vinden dat ze daar moet blijven!

Zij is namelijk veruit de meest gekwalificeerde persoon in dit kabinet om deze post te bekleden: sinds 1994 werkzaam voor de Verenigde Naties. Regionaal directeur Midden-Oosten voor UNICEF. Assistent-secretaris-generaal bij het VN-Ontwikkelingsprogramma. Leider van de ontwapeningsmissie in Syrië. En Speciaal Coordinator van de Verenigde Naties in Libanon (UNSCOL). Daarnaast heeft ze met een aantal bliksemacties laten zien dat haar hart op de goeie plek zit. Zo maakte ze onlangs nog onder de radar 13 miljoen euro over aan de VN-hulporganisatie voor de Palestijnse gebieden nadat president Trump de Amerikaanse hulp halveerde.

De shortlist die Rutte nog uit zijn eigen partij weet te schrapen voorspelt niet veel goeds: Jeanine Hennis, Edith Schippers en zelfs baantjesjager Hans van Baalen. Wij willen niet weer van de wal in de sloot terechtkomen. Daarom vragen we Mark Rutte om eindelijk eens over zijn eigen VVD-schaduw te springen en dit belangrijke ministerie over te dragen aan de persoon die bewezen ervaring heeft en – misschien wel belangrijker – niet altijd de Hollandse handel vooropstelt, maar ook op de barricades klimt voor rechtvaardigheid en menswaardigheid.

Natuurlijk gaat dit niet gebeuren. De VVD houdt natuurlijk het ministerie voor Buitenlandse Zaken, omdat ze dit tijdens de formatie heeft geclaimd. Daarnaast heeft Sigrid Kaag een zeer links imago en is ze niet van onbesproken gedrag. Ze zorgde enkele weken geleden voor een kleine kabinetscrisis toen ze, zonder de andere kabinetsleden hierover op tijd te informeren, eenzijdig besloot om versneld 13 miljoen euro ontwikkelingsgeld aan de Palestijnen over te maken. VVD, CDA en ChristenUnie waren not amused. Kaag op Buitenlandse Zaken, hoe bekwaam ze misschien ook is, is een illusie. Over vier jaar misschien, mocht D66 de grootste worden en met GroenLinks samen een regering vormen.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons