De linkse activiste Anne Fleur Dekker is bedreigd om haar ongezouten mening over Thierry Baudet en Geert Wilders. Ze is nu ondergedoken. Ze blijft dat totdat de storm weer is overgewaaid. Ewout Klei belde met haar.

 

Op welke manieren ben je eigenlijk bedreigd? Werd je alleen maar uitgescholden? Of was het erger?

Veel erger. Behalve dat mensen mij op twitter uitgescholden kreeg ik ook veel privéberichten via Facebook en dreigmailtjes. Ook hebben ze GroenLinks Hilversum en GroenLinks landelijk gebeld over mij en werd mijn werkgever lastig gevallen. Zelfs mijn familie is benaderd. Ten slotte circuleert er een foto van mij op internet, die verschijnt nu overal.

Vanwege de bedreigingen ben ik ondergedoken. Dat was niet mijn eigen idee, maar mensen zeiden dat ik dat moest doen. Ik wacht nu totdat de storm is overgewaaid.

 

Waarom ben je eigenlijk bedreigd?

Het is combinatie van dingen. Ik schreef een kritisch stuk op Joop over Thiery Baudet en werd over hem geïnterviewd in het Algemeen Dagblad. De rechtse website De Dagelijkse Standaard schreef naar aanleiding hiervan een boos stuk. Ik denk dat de aanhang van Thierry Baudet en Geert Wilders elkaar hebben opgehitst. Ik ben hun gezamenlijke vijand. Ironisch dat de strijders van het vrije woord mij de mond willen snoeren.

 

Iets heel anders: zit GroenLinks niet met jou in de maag? Je hebt namelijk wel eens krasse uitspraken gedaan, over Wilders stenigen enzo. Heb je hier achteraf ook spijt van?

Ik heb nergens spijt van. Sterker nog, die bedreigingen sterken mij in mijn overtuiging dat ik voor de goede zaak strijd. GroenLinks staat volledig achter mij. Veel mensen hebben mij gebeld en als er wat is kan ik bij ze terecht. Inhoudelijk ben ik ook niet door de partij berispt. Ik riep niet op tot geweld tegen Wilders, mijn opmerking over stenigen bedoelde ik sarcastisch. Politiek geweld, van links en van rechts, veroordeel ik.

 

Dus ook als Geert Wilders of Thierry Baudet wordt bedreigd vind je dat slecht?

Ja. Mensen mogen nooit bedreigd worden vanwege hun mening.

 

Ten slotte, niet onbelangrijk, heb je ook aangifte bij de politie gedaan?

Ik heb een lopend dossier. Daarin hou ik alle bedreigingen bij. Ik word wel vaker bedreigd. Met de politie heb ik contact opgenomen. Ze weten ook van deze bedreigingen. Ik weet alleen niet of ze er wat mee gaan doen. Ik denk het niet eigenlijk.