Nadat de NRC onthulde dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eraan had bijgedragen dat een valse getuige twijfel zaaide over de toedracht van de MH17-ramp, werd er meerdere dagen gespeculeerd over zijn aftreden. Uiteindelijk bleef Omtzigt aan als Kamerlid, maar zal hij voorlopig niet het woord voeren over dit onderwerp.

Enerzijds was het beter geweest wanneer Omtzigt zijn functie helemaal had neergelegd. Er zijn immers Kamerleden geweest die om veel minder ernstige zaken het veld hebben moeten ruimen; denk aan Arend-Jan Boekestijn of John Leerdam. Anderzijds is het ook wel weer begrijpelijk: Omtzigt heeft een groot persoonlijk mandaat doordat hij heel veel voorkeurstemmen kreeg. Hij is uiteindelijk met name aan zijn eigen kiezers verantwoording schuldig. Dat hij over MH17 het woord niet meer zal voeren, is in elk geval het minste.

Maar hoe je het ook wendt of keert, en wie je ook gelooft: vast staat dat Omtzigt tijdens de MH17-bijeenkomst in Amsterdam een grote fout heeft gemaakt. Zijn verklaring laat dan ook nog veel vragen onbeantwoord. Dat je een sms met instructies stuurt om het kort te houden, valt nog uit te leggen. Maar waarom stonden er zaken in die sms die duidelijk stuurden richting een bepaalde verklaring?

Omtzigt is natuurlijk geen Russische troll, maar helpt met zijn complotten de Russische zaak wel. Het JIT is er allang uit dat Mh17 door een BUK-raket uit de lucht is gehaald. Elke bewering dat het door Oekraïense vliegtuigen is gebeurd, is onwaar en speelt het Kremlin in de kaart. Waarom zou je dat anno 2017 nog willen faciliteren?

Omtzigt moet bij zichzelf te rade gaan waarom er zo onnoemelijk veel leugenaars en complotdenkers op hem af stappen. In de Kamer insinueerde hij erop los wanneer hij van premier Rutte niet de antwoorden kreeg die hij wilde. Daarmee roerde hij voortdurend in een vat met smerigheid en conspiracy-onzin. Dat het bottom line zijn bedoeling is om de waarheid boven tafel te krijgen, zullen de meeste mensen wel van hem aan willen nemen. Maar door zijn eerdere gedrag had hij in deze zaak de schijn sterk tegen.

De achterban van Omtzigt waardeert hem omdat hij een kritisch Kamerlid is. Een voortdurend kritische houding is goed, en het is begrijpelijk dat veel mensen dit in een groot aantal andere Kamerleden niet menen te zien, maar het gaat verkeerd wanneer het overslaat in chronisch en misplaatst wantrouwen.

Dit alles is nu recht in het gezicht van Omtzigt ontploft. Hij kan door als Kamerlid, maar zal een flink toontje lager moeten zingen. Jammer voor zijn grote achterban, maar zijn eigen stomme fout. Beweringen dat hij zou zijn ”kalltgestelt”, zoals Telegraaf-journalist Wierd Duk beweerde, zijn dan ook volslagen waanzinnig en parano├»de. Gelukkig laat Omtzigt zelf zich daarin deze keer niet meeslepen.