Via Twitter bleek dat de voorman van het zeer rechtse Schild en Vrienden, Dries van Langenhove, meedeed aan de zomerschool van Forum voor Democratie. De Vlaamse groep doet zich voorkomen als een club die strijdt voor Vaderlandse belangen, maar de Volkskrant schreef eerder dat niets minder waar is.

‘De dag van geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn en welke niet,’ liet Van Langenhove in een groepsapp weten. Dit zorgde voor ophef en voor het feit dat hij geschorst is van de raad van de Universiteit Gent. Zelfs de conservatieve N-VA nam afstand van de groep: ‘Ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats.’

Het begon allemaal met een oproep om de N-VA staatssecretaris Francken (Asiel en Migratie) bij de volgende bijeenkomst te verdedigen nadat hij belaagd was door extreemlinks. Zo’n negentig man kwam opdagen. Schild & Vrienden was geboren. Al snel raapten leden huisvuil op, bezochten ze bejaarden en voerden actie tegen ‘cultuurmarxisten.’ De club heeft nu 14 duizend volgers.

Maar de besloten groep dweept van nazisme, zit vol met seksistische en racistische grappen. Van het eerdere goedbedoelde ouderen helpen is nog weinig over, lijkt het. Van Langenhove benadrukte dat er geen screenshots mogen worden gemaakt van wat er in de groep besloten wordt. En volgens hem is de media ‘bedot.’ ‘Ik zal terugslaan,’ zegt hij.

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons