Een nieuw kabinet is op komst en een aantal personen uit Rutte II zullen we ook in Rutte III terugzien, waaronder natuurlijk premier Rutte zelf. Maar er zijn ook bewindslieden die politiek Den Haag na de beëdiging van het nieuwe kabinet voorgoed de rug toekeren. 

Dat geldt met name voor de PvdA dat niet alleen een enorme verkiezingsnederlaag leed, maar ook de oppositiebankjes ingaat. Het aantal PvdA’ers in de Haagse kaasstolp wordt dus sowieso behoorlijk gereduceerd. Een aantal ministers zitten nu in de Kamer, maar demissionair minister Dijsselbloem kondigde afgelopen week aan dat hij na zijn laatste werkdag als minister ook de Kamer vaarwel zal zeggen. Hij kan de motivatie niet opbrengen om na vijf jaar ministerschap in het parlement plaats te nemen. Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen blijven juist wel. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma neemt plaats in de oppositiebankjes.

Wat de rest van de PvdA-bewindslieden betreft zullen Ronald Plasterk, Bert Koenders, Jet Bussemaker en Jetta Klijnsma op zoek moeten naar een nieuwe baan. Zij zijn überhaupt niet in de Kamer gekozen, in tegenstelling tot Dijsselbloem die zijn neus ophaalt voor het lidmaatschap.

Ondanks het feit dat de VVD de schade heeft beperkt tijdens de verkiezingen en het opnieuw deel zal nemen aan het kabinet, zal er ook een groot aantal VVD-bewindspersonen vertrekken. Edith Schippers kondigde al langer geleden aan dat zij niet op de lijst van de VVD ging staan; inmiddels is ook duidelijk dat zij niet terugkeert als minister. Niet eens zo gek lang geleden zong haar naam nog rond als eventuele opvolger van Mark Rutte. Het liep dus anders.

Ook verkeersminister Melanie Schulz van Haegen keert niet terug. Een eventuele latere comeback valt echter zeker niet uit te sluiten: tussen 2002 en 2007 was Schultz al staatssecretaris. In 2007 trok zij zich ook terug, om in 2010 weer terug te keren als minister. Nog altijd is Schulz pas halverwege de 40. dus wellicht zien we haar nog terug in de nabije of verre toekomst. Een andere vertrekker is minister Blok. Hij is een relatief onbekende bewindspersoon, maar de laatste maanden werkt hij wel interim als minister van Veiligheid en Justitie nadat Ard van der Steur opstapte.

Over de onlangs vertrokken minister van Defensie Hennis bestond tot gisteren nog onduidelijkheid. Inmiddels heeft zij op Twitter echter aangekondigd dat ze niet beschikbaar is voor een ministerpost in Rutte III. Ze gaat terug naar de Kamer.

De Nederlandse politiek zal volgende week dus een flinke metamorfose ondergaan. Het huidige demissionaire kabinet zit al bijna vijf jaar in het zadel, dus het zal voor veel mensen even wennen zijn aan de nieuwe gezichten die er straks rond zullen lopen. Wie dat worden, is vooralsnog slechts ten dele duidelijk.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons