En DENK en NIDA ook niet.

 

Leefbaar bleef de grootste partij in Rotterdam, maar tijdens de coalitieonderhandelingen is de partij buitenspel komen te staan. Er is een coalitie gekomen tussen VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA en ChristenUnie/SGP. Een wankele meerderheid, die over 23 van de 45 raadszetels beschikt. Behalve Leefbaar zitten ook de PVV, DENK, NIDA en de Partij voor de Dieren in de oppositie.

De VVD heeft Leefbaar Rotterdam laten vallen. De linkse partijen wilden niet met de partij van Joost Eerdmans regeren en hadden een alternatief: een coalitie van GroenLinks, PvdA, D66, SP en ChristenUnie/SGP, die gedoogsteun kreeg van DENK en NIDA.

Dat Leefbaar Rotterdam in de oppositie terecht is gekomen komt door de ruk naar uiterst rechts en de samenwerking met het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Om te voorkomen dat er kiezers aan de PVV zouden worden verloren koos Leefbaar voor een uiterst rechtse koers. De partij was onder andere van mening dat allochtone ondernemers zich niet zomaar in een wijk mochten vestigen, wat een puur discriminerende maatregel zou zijn, mocht die worden uitgevoerd. Ook de samenwerking met het Forum voor Democratie, een partij die regelmatig het nieuws heeft gehaald vanwege racistische incidenten, heeft ervoor gezorgd dat Leefbaar als coalitiepartner minder aantrekkelijk werd.

Het nieuwe college leunt op een wankele basis. Niettemin is deze coalitie te prefereren boven een coalitie met het uiterst rechts geworden Leefbaar.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons