Leefbaar Rotterdam, dat zich geallieerd heeft met het Forum voor Democratie, radicaliseert. Niet alleen wil de partij nieuwe halalslagers, belwinkels en shishalounges weren, om een straat ‘Nederlands’ te houden, maar ook heeft Leefbaar door Maurice de Hond een enquête laten uitvoeren, waaruit zou moet blijken dat de meeste Rotterdammers het hiermee eens zijn.

 

Bijna driekwart van de geënquêteerde Rotterdammers is voor deze wet. 96% van de PVV-stemmers, 90% van de aanhang van Leefbaar, 86%(!) van de VVD-kiezers en 17% van de PvdA-aanhang. Wat de kiezers van NIDA en DENK vinden vertelt de opiniepeiling van Maurice de Hond niet.

Ook al zullen misschien de meeste Rotterdammers voor deze maatregelen zijn, ze kunnen niet worden ingevoerd omdat ze volkomen haaks staan op het non-discriminatiebeginsel in de grondwet en de vrijheid om te kunnen ondernemen. De VVD-fractie kan gewoon niet anders dan tegen dit idiote voorstel van Leefbaar zijn. Populisten reageren ongetwijfeld met een argumentum ad populum: het volk wil het, dus het is goed. Waanzin. Als uit een enquête van Maurice de Hond blijkt dat de meeste Rotterdammers de boekenserie Twilight willen verbieden doet de gemeente dat ook niet, omdat bakvissen immers ook burgerrechten hebben.

D66 reageerde in september vorig jaar, toen Leefbaar met dit voorstel kwam, bij monde van lijsttrekker Said Kasmi uiterst kritisch. ‘Bespottelijk. Álle Rotterdammers mogen een winkel beginnen. Waarom deze imitatie van de PVV @Eerdmans?’

Kasmi heeft volkomen gelijk. Leefbaar doet, uit angst voor de PVV die in 2018 voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoet, opeens hele extreme voorstellen. Ook heeft de partij van Joost Eerdmans zich geallieerd met het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, dat de afgelopen maanden negatief in het nieuws is geweest vanwege allerlei racistische incidenten.

Er kan daarom ook maar een conclusie zijn: Leefbaar moet de oppositie in. Met een partij die extreemrechts lijkt te zijn geworden kun je gewoon niet samenwerken, mag je niet samenwerken als fatsoenlijke partij.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons