Blije gezichten bij de PvdA woensdagavond. Op sommige plaatsen in het land waren er reeds gemeenteraadsverkiezingen aangezien een aantal gemeenten per 1 januari wordt samengevoegd. De PvdA kwam er verrassend ongeschonden uit. 

In de gemeente Leeuwarden werd de PvdA onder leiding van voormalig Kamerlid Lutz Jacobi ”gewoon” weer de grootste partij. Wel leverde de partij behoorlijk wat stemmen in. De afstand met de andere partijen was echter dusdanig groot dat de PvdA alsnog verreweg de meeste zetels krijgt. ”No Lutz, no Glory” riep landelijk partijleider Lodewijk Asscher euforisch op Twitter. Ook in andere gemeenten kreeg de PvdA geen bijster grote klappen te verwerken.

Daarbij moet wel worden gezegd dat de opkomst bij deze herindelingsverkiezingen bijzonder was. Er was immers geen landelijke campagne waardoor heel veel mensen vermoedelijk niet eens doorhadden dat er verkiezingen waren. Er is bovendien nog behoorlijk wat werk aan de winkel voor die tijd. En voor echt herstel, als dat al mogelijk is, zal de PvdA vermoedelijk meerdere jaren moeten uittrekken.

De reacties in het PvdA-kamp waren net iets te blij en net iets te euforisch, de echte graadmeter komt per slot van rekening pas bij de algemene gemeenteraadsverkiezingen in maart. Maar dit was een leuke opsteker en de PvdA mag er best eventjes van genieten na zo’n rampzalig verlopen jaar.