Hoe zat het nou echt? 

 

De 71-jarige Hemmie Kerklingh zou afgelopen zaterdag gemolesteerd zijn door activisten, terwijl hij op het Buikslotermeerplein in Amsterdam aan het folderen was voor het Forum voor Democratie. Volgens FvD-leider Thierry Baudet, die diezelfde dag een partijpresentatie hield in de hoofdstad, was met deze actie in Amsterdam-Noord ‘de intolerantie van links opnieuw heel erg duidelijk geworden.’

FvD-sympathisant Roland Kahn zei tegen Telegraaf-TV dat Kerklingh ‘in elkaar gebeukt’ was, en dat Thierry Baudet GroenLinks en PvdA had opgeroepen om zich hiervan te distantiëren. Baudet doelde hiermee op de deelname van PvdA en GroenLinks aan de voorgenomen demonstratie op 18 maart tegen ‘racisten in gemeenteraden’, wat een demonstratie tegen het FvD en de Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga is.

Aan de lezing van Kahn en anderen wordt echter getwijfeld. Op de onduidelijke beelden van AT5 is niet duidelijk te zien dat Kerklingh ‘in elkaar gebeukt’ wordt. Het filmpje is van een grote afstand genomen en het begin van de ruzie tussen Kerklingh en de activisten is niet gefilmd. Wel is te zien dat enkele omstanders de belagers van Kerklingh aanvallen, waarbij klappen vallen.

Maar hoe zit het nou echt? Ewout Klei belde de belaagde FvD-folderaar op. Hemmie Kerklingh wil er niet veel over kwijt en wijst op de woordvoerder van de partij, Jeroen de Vries. Wel zegt Kerklingh: ‘Ik was onder de indruk. Logisch. Er kwamen drie man springend op je af. Ik ben niet in elkaar geslagen. Er zijn geen gekke dingen gebeurd. Alleen wat rukken en trekken.’

Jeroen de Vries wilde gistermiddag telefonisch niet op de vragen ingaan, maar zegt dat we die moeten mailen. Want dan kan hij overleggen met zijn partij. Er zijn nog geen antwoorden binnen. Hieronder de vragen die naar Jeroen de Vries zijn gestuurd.

1) Roland Kahn beweert voor Telegraaf-TV dat Hemmie Kerklingh in elkaar is gebeukt. Op de beelden van AT5 is dat echter niet te zien. Hemmie Kerklingh beweert tegenover Telegraaf-TV dat zijn folders uit handen zijn gerukt, maar spreekt niet over geweld. In zijn telefoongesprek met mij zei Kerklingh dat hij niet in elkaar is geslagen en dat er geen gekke dingen zijn gebeurd. Wat is het standpunt van het Forum voor Democratie over dit incident? Is er sprake van extreemlinks geweld? Of ziet u dit toch anders?

2)  Gaat het Forum voor Democratie nog aangifte doen bij de politie, n.a.v. dit incident?

3) Weet u al wie de aanvallers zijn, die Kerklingh hebben belaagd?

4) Op de beelden van AT5 is wel te zien dat enkele omstanders vervolgens de belagers van Kerklingh hebben aangevallen, waarbij wel klappen zijn gevallen. Zijn deze omstanders FvD-leden? Wat vindt u van dit geweld?

5) Heeft het Forum voor Democratie niet te hoog van de toren geblazen, door op hoge toon GroenLinks en PvdA aan te spreken op dit incident? En hoe weet u zeker of de aanvallers betrokken zijn bij de antiracismedemonstratie van 18 maart? Kan het niet zo zijn dat de aanvallers hier gewoon helemaal los van staan?