Op 15 maart 2017 mogen we weer naar de stembus. Voor Jalta zullen in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen een aantal kandidaat-Kamerleden een column gaan schrijven. We stellen ze aan u voor.

 

Malik Azmani (1976) is geboren en getogen in Heerenveen, als zoon van een Marokkaanse vader en een Friese moeder. Hij is dus eigenlijk geen Marokkaanse Nederlander, maar een Marokkaanse Fries. Inmiddels woont Azmani al jaren in Overijssel, de provincie ook waar het liberalisme in Nederland is ontstaan. Sinds 2010 is Azmani VVD-Kamerlid. Hij is nu woordvoerder Immigratie, Asiel en Integratie. Azmani formuleerde in 2015 een alternatief plan voor de vluchtelingencrisis, waarin hij pleitte voor opvang in de regio. Azmani staat op nr. 10 van de VVD-advieslijst. Hij zal over het vluchtelingenvraagstuk en over sociale zaken schrijven.

 

 

Stieneke van der Graaf (1984) staat op nummer 6 van de ChristenUnie-lijst, dus er is een goede kans dat ze in de Tweede Kamer zal komen. De ChristenUnie heeft nu 5 parlementszetels. Van der Graaf werd bijna 10 jaar geleden tijdens haar studie in 2007 gekozen tot lid van Provinciale Staten van Groningen, sinds 2013 is ze fractievoorzitter van de ChristenUnie-fractie. Ze studeerde Internationaal en Europees Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. In die stad waren Van der Graaf en de latere adjunct-hoofdredacteur van Jalta lid van dezelfde studentenvereniging. Over de grens deed ze onder meer ervaring op bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Na haar studie volgde ze de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan het Instituut Clingendael in Den Haag. In het dagelijks leven is ze naast Statenlid, jurist bij een bedrijf dat zich richt op financiering van midden- en kleinbedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. In 2014 stond Stieneke van der Graaf op nummer 4 van de ChristenUnie/SGP-lijst voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Ze behaalde de voorkeursdrempel, maar verwierf geen zetel. Van der Graaf zal over Europa, internationale samenwerking en provinciale politiek (denk aan aardbevingen in Groningen) gaan schrijven.

 

Afbeeldingsresultaat

Pieter Heerma (1977) is de zoon van voormalig CDA-fractievoorzitter Enneus Heerma. Hij woont in Purmerend en is getrouwd met Esther. Ze hebben samen twee zoons. In zijn jonge jaren was hij een succesvolle judoka. Hij was in zijn gewichtsklasse vijfde van de wereld en derde van Europa bij de judo junioren.

Pieter heeft politicologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit. Hij is lange tijd woordvoerder geweest van de CDA Tweede Kamerfractie. Voor hij Kamerlid werd, was hij manager bij Zorgverzekereraar De Friesland. In de Tweede Kamer is Pieter woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor Jalta zal hij ook vooral over deze thema’s schrijven. Heerma staat op nr. 7 van de CDA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

 

Rob Jetten (1987) is sinds maart 2010 raadslid en fractievoorzitter van D66 Nijmegen. Daarnaast is hij werkzaam bij spoorbeheerder ProRail als Regiomanager Bouwmanagement voor de regio’s Noord- en Oost-Nederland. Hij studeerde Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, werkte in het verleden als beleidsmedewerker bij de D66-fractie in de Eerste Kamer en was landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Rob woont sinds enkele jaren met zijn partner in de wijk Hengstdal (Nijmegen-Oost). Rob staat op nr. 12 van de concept-lijst van D66. Voor Jalta zal hij schrijven over van alles, mensenrechten, sociale politiek, onderwijs en milieu, maar ook D66-stokpaardjes die door de Democraten de kroonjuwelen worden genoemd.

 

Krijn Lock

Krijn Lock (1979) doet aan strategische analyse, Intelligence, internationale veiligheid, politiek en is  Twentenaar. Hij staat op nummer 59 van de VVD-advieslijst. Lock is werkzaam in de internationale veiligheidssector (en eerder voor NCTV). In een verder verleden – van 15 September 2006 tot 21 December 2007 – was hij voorzitter van de JOVD-afdeling Twente. Ook was hij van 2007 tot 2011 lid van de Provinciale Staten van Overijssel. Krijn Lock schrijft regelmatig opiniestukken voor de Volkskrant over internationale thema’s, waarin hij een onafhankelijk liberaal geluid laat horen. Dat zal hij uiteraard ook voor Jalta doen.

 

Afbeeldingsresultaat voor dilan yesilgöz

Dilan Yeşilgöz (1977) staat op nummer 19 van de VVD-advieslijst. Ze is op dit moment raadslid voor de VVD in de gemeenteraad van Amsterdam. Toen ze 8 jaar was werden haar moeder, Dilan en haar zusje uitgenodigd om als politieke vluchtelingen naar Nederland te komen. Haar vader was enkele jaren eerder al naar ons land gevlucht. Haar ouders, die in Turkije hadden gestreden voor gelijke rechten van homoseksuelen, Koerden, vrouwen en andere minderheden, zaten niet bij de pakken neer maar besloten om er in Nederland echt iets van te maken. Vandaar dat Dilan Yeşilgöz, toen ze politiek actief besloot te worden, bij de VVD terechtkwam. Vrijheid en democratie staan bij haar hoog in het vaandel. Van de autocraat in Ankara moet  Yeşilgöz dan ook niets hebben. Voor Jalta zal ze schrijven over vrijheid, veiligheid en werk.