Ophef! De JOVD nodigt voor het komende najaarscongres de extreemrechtse activist Edwin Wagensveld uit. De voorzitter van Pegida Nederland is omstreden vanwege zijn radicale anti-immigratiestandpunten. Ook is hij eerder dit jaar in Duitsland door de rechter veroordeeld voor belastingfraude. 

In de aankondiging op Facebook wordt Wagensveld nogal onkritisch aangekondigd door de jonge liberalen, to put it mildly. Niets over zijn omstreden standpunten, zijn BBQ-actie tegen moskeeën en dat hij in 2016 op vluchtelingen ging jagen in Bulgarije.

 

JOVD Pegida2

Op Twitter leidde het uitnodigen van Wagensveld voor de nodige ophef.

Andere sprekers die de JOVD op het najaarscongres over het thema diversiteit uitnodigt zijn de voormalige linkse activist Anne Fleur Dekker en Yernaz Ramataursing van het Forum voor Democratie, berucht vanwege zijn uitspraken over IQ en ras. Ook Shirin Musa van Femmes For Freedom is van de partij.

 

Update 12:50 uur

De JOVD heeft in een persbericht op de commotie gereageerd. De liberale jongerenorganisatie schrijft:

We moeten praten… hoe moeilijk dat soms ook is

We zien het om ons heen steeds meer: polarisatie, verdeeldheid en groepen mensen die niet meer met elkaar praten. In Nederland, maar ook daarbuiten. Kijk naar Amerika: Clinton-aanhangers die niet meer met Trump-aanhangers praten (en andersom). Tel daarbij op dat Social Media die (politieke) bubbels sterker en sterker maakt.
Als liberale organisatie staan wij pal voor gelijkheid, vrijheid en verdraagzaamheid. Iedereen mag geloven in wat die wil geloven, houden van wie die wil houden en leven hoe die wil leven. Ook staan we voor de vrijheid van meningsuiting. Er zijn veel meningen waar de JOVD het mee oneens is. Ook meningen waar we, zacht gezegd, mijlenver vanaf staan (of zelfs verafschuwen). Dat betekent niet dat je af en toe moet proberen met elkaar in debat te gaan, zoals we ook gaan doen op het komende JOVD-congres – zodat je via een debat kunt proberen uit te leggen wat een multiculturele samenleving inhoudt, wat gelijkheid inhoudt, wat vrijheid inhoudt en wat verdraagzaamheid inhoudt.