In de Telegraaf van vanmorgen spraken meerdere bekende en onbekende VVD’ers zich uit tegen een coalitie met GroenLinks. Onder andere partijcoryfee Hans Wiegel trok fel van leer tegen de groenen en ziet een regering waar zowel zijn partij als de partij van Jesse Klaver aan deelnemen, totaal niet zitten.

De voorzitter van de jongerenvereniging van de VVD, de JOVD, reageerde bijna direct op de website van Elsevier.  Al eerder had Rutger de Ridder vanuit zijn functie als JOVD-leider laten weten dat hij een coalitie met GroenLinks juist wel ziet zitten, maar nu haalde hij ook fel uit naar de partijprominenten die zich vandaag uitspreken tegen een dergelijke combinatie. Volgens hem is dit de oude garde van de partij. De jongere generatie wil volgens De Ridder juist dolgraag regeren met Jesse Klaver en Wijnand Duyvendak.

De Ridder gaat hier totaal voorbij aan de kritiek binnen zijn eigen vereniging op zijn eerdere uitlatingen over regeren met GroenLinks. Een groot gedeelte van de JOVD-leden heeft helemaal geen trek in een ideologisch gezien haast onmogelijke combinatie met een partij die het ene na het andere kostbare en onrealistische idee uit de groene goochellaarshoed tovert. De Ridder spreekt bepaald niet namens het gemiddelde JOVD-lid, laat staan namens een complete generatie jonge liberalen. Er is dus zeker geen sprake van een generatiekloof, zoals De Ridder beweert. Er is sprake van een ideologische kloof tussen het JOVD-bestuur en de kern van zowel de VVD als de rest van de JOVD.

Dit optreden van de landelijk voorzitter is exemplarisch voor het handelen van het JOVD-bestuur op dit moment. Het bestuur lijkt meer bezig te zijn met zoveel mogelijk op tv en in de krant komen, en niet met het uitzetten van een consistente en herkenbare liberale lijn. De JOVD zou een liberale waakhond moeten zijn. Geen clubje dat de VVD naar links probeert bij te sturen.

Bovendien is de de houding van De Ridder tegenover de oudere generatie naast brutaal behoorlijk hypocriet. De mening van oudgediende Hans Wiegel zou opeens niet ter zake doen terwijl de JOVD Wiegel, die overigens erevoorzitter is van de vereniging, wel gebruikte voor eigen politieke doeleinden toen vorig jaar aandacht werd gevraagd voor de defensiebegroting. Het is klaarblijkelijk maar net hoe het uitkomt.

Het landelijk bestuur van de JOVD zou zich meer bezig moeten houden met het uitdragen van liberale standpunten dan met het opdringen van de eigen ponem in de media. Talking heads hebben we al genoeg. Liberale denkers altijd te weinig.