Jeroen Adema wordt een beetje moedeloos van het feest van de democratie. Gelukkig is het bijna weekend. 

 

D66 is niet elitair, echt niet, heus niet

Bij verkiezingen hoort een congres. Niet dat er veel te bespreken viel, de meeste besluiten waren al op het jubileumcongres in Amsterdam genomen. Maar tot 15 maart zijn het nog 45 dagen en je moet toch wat. Met dat in het achterhoofd riep D66 dus een congres bijeen. Ditmaal in Nieuwegein. De deelnemers moesten het dus met veel speeches, fringe meetings en het op het juiste moment applaudisseren. Op het congres was er aandacht voor onderwijs, een van de stokpaardjes van de Democraten. D66 benoemde ook een conciërge van het jaar. Dat is leuk, maar dat was niet waar men voor is gekomen.

Bij een sessie over werkgelegenheid werd een filmpje van arbeider getoond die aangaf graag te willen blijven werken bij zijn huidige werkgever. Helaas vertelde een verslaggever van Nieuwsuur dat zoiets bij zijn werkgever onmogelijk is. Met een flauwe opmerking en gelach werd dit door de aanwezigen ter kennis genomen. Want ja, met zulke problemen hebben WIJ niet te maken. Een ander probleem waar de meesten geen last van hebben is dat niet-Randstedelijke leden bezwaar maken tegen de scheefgroei van het verdelen van subsidies voor kunst en cultuur. Een lid uit Gelderland hield het congres dat voor kunst en cultuur een persoon uit Amsterdam € 100.- per persoon aan subsidie beschikbaar is. Iemand uit Winterswijk moet met € 20.- doen. Dat is inderdaad niet eerlijk. Volgens de leden uit de Randstad echter werd een discussie over de herverdeling van gelden voor kunst en cultuur een “onterechte strijd tussen Randstad en Provincie” gemaakt. Kortom, u moet de trein of auto maar naar Amsterdam pakken en u blauw betalen voor halve opera. Of neem een duur hotel om een musical in Scheveningen te zien. Voor een partij die zegt vooral niet elitair te willen zijn deden sommige leden wel heel weinig moeite om dat duidelijk te maken.

Ook Pechtolds plannen voor een lastenverlichting voor werknemers (ZZP’ers vallen buiten de boot) viel niet bij iedereen in goede aarde. Velen zagen liever een kleinere lastenverlichting en het verlichten van het eigen risico bij de lagere inkomens. D66’ers willen liever geen VVD-light worden. Gelukkig loopt er bij D66 nog wel een groepje idealisten rond. Namelijk de Jonge Democraten en hun voorzitter Wouter van Erkel. Hij wees de leden op de noodzaak om buiten de lijntjes te kleuren en te gaan voor idealen. Het hoogtepunt van het congres was dus de speech van Pechtold. Wie aanvallen op andere partijen verwachtte kwam bedrogen uit. In plaats daarvan zette Pechtold uiteen wat zijn visie op Nederland is en waarom het met D66 in de regering niet tot een “Nexit” zal komen. Verder stelde Pechtold eindelijk, na twee maanden, dat Trump ook een kans voor Europa is. Met zo’n constructieve houding kom je verder dan het progressieve riedeltje dat er ook een “Trump” in Nederland aan de macht kan komen.

 

Asscher, Trump, Matthijs, Tijs, de SGP en de Erdoganepigoon
Daarmee kan D66 dus de verkiezingen in. Ondertussen was PvdA-voorman Lodewijk Asscher bij DWDD van u raadt het al, de VARA, te gast. Daarin besprak hij het boek “Het complot tegen Amerika” van Philip Roth. Asscher legde, na lezing van het boek, de link met Trump en Wilders. Verder verwees Asscher op het nazisme van de jaren dertig, een godwin die ook Matthijs van Nieuwkerk iets te gortig was. Maar misschien is het voor alle deelnemers aan de verkiezingen goed om te onthouden dat Trump een Amerikaan is, geen Nederlandse politicus. Richt u liever op de problemen in Nederland.

Het EO programma “De Tafel van Tijs” deed gisteren goede zaken met een debat tussen Van der Staaij (SGP) en Kuzu (Denk) dat meer dan 300.000 kijkers trok. In het debat was duidelijk te horen dat de SGP het calvinistische christendom boven de islam plaatst. Kuzu pleitte voor meer tolerantie, maar ja, dat is niet erg geloofwaardig voor de loopjongen van Erdogan. Het EO-debat was een discussie voor de eigen parochie. Zowel de rechtzinnige refo als de Erdoganepigoon had zijn mening al klaar staan. Het was vermakelijke televisie… Niet meer.

 

Foto: Johan Vlemmix, voorman van de Partij voor de Toekomst, in 2009 op Koninginnedag. Wikimedia / Wikipedia Commons.