Jesse Klaver lijkt een andere weg te hebben ingeslagen. Vanwaar deze ogenschijnlijke koerswijziging?

 

‘Mensen gaan niet naar de dokter vanwege de kosten, maar zorgbestuurders verdienen steeds meer. De wereld op z’n kop.’ Dit twitterde niet Emile Roemer van de SP, maar Jesse Klaver van GroenLinks gisteren. Behalve dat Klaver dus opkomt voor de ‘gewone Nederlander’ was hij ook lekker ouderwets kapitalistisch. Ongelooflijk. Dit past toch helemaal niet bij onze hipsterpartij?

Toen ik op Twitter mijn verbazing uitsprak reageerde historicus Bas Kromhout. Hij vermoedde dat Klaver van zijn partij niet meer aan Identity Politics mag doen. Dat zou wat zijn. Op Artikel1 na is er geen partij in ons land die zo gepreoccupeerd is met de rechten van verdrukte minderheden als GroenLinks. Dat is hip. Opkomen voor de ‘arbeider’ is dat niet bepaald.

Misschien boort GroenLinks nu een andere bloedgroep aan, die van oud-CPN’ers, betoogde Bas. De communisten kwamen namelijk voor de rechten van de arbeiders op en waren antikapitalistisch. Hoewel deze analyse interessant is denk ik dat Kromhout hier de plank misslaat. De CPN werd in de jaren tachtig dankzij Ina Brouwer en Elsbeth Etty immers een feministische partij, wat het samengaan met PPR en PSP in 1989 mogelijk maakte. En die bloedgroepen, die bestaan na bijna dertig jaar GroenLinks toch nauwelijks meer?

Mijn vermoeden is dat Jesse Klaver zich nu linkser, in de zin van socialistischer, voordoet omdat hij samen met SP en PvdA wil optrekken tegen het nieuwe kabinet. Dit is een gelegenheidscoalitie. En de uitlatingen van Klaver zijn dus gelegenheidsstandpunten. Als de gelegenheidscoalitie uit elkaar valt horen we Klaver weer over veganisten en vluchtelingen, zoals het hoort.

 

Het goedkope populisme van GroenLinks