Precies een jaar geleden probeerden enkele officieren een staatsgreep tegen de Turkse president te plegen. De coup mislukte jammerlijk en gaf Erdogan het excuus om al dan niet vermeende tegenstanders massaal op te pakken en Turkije gelijk te schakelen.

 

Het is nog steeds onduidelijk wie er achter de mislukte putsch zaten. Erdogan beschuldigt Gülen, de verbannen leider van de islamitische Gülenbeweging. Hij heeft een ware heksenjacht tegen Gülenaanhangers ontketend. Sommige tegenstanders van Erdogan menen dat het om een false flag-onderneming ging. Erdogan zat in werkelijkheid achter de coup, die daarom wel moest mislukken. Hij kon deze mislukte staatsgreep namelijk daarna perfect gebruiken om alle macht naar zich toe te trekken. Hoewel Erdogan absoluut politiek geprofiteerd heeft van de coup is het bewijs voor een ‘inside job’ nog steeds niet geleverd. Ten slotte kunnen het ook kemalisten zijn, die de seculiere staat wilden herstellen.

Het bizarre is dat ondanks de Europese Unie ondanks alles nog steeds niet heeft besloten om de onderhandelingen met Turkije over toetreding af te breken. Dit geeft Erdogan een extra reden om door te gaan met zijn repressieve politiek.

Hieronder een paar interessante video’s over de coup, die verschillende gezichtspunten bieden.

 

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons