Een man die zich altijd en overal goed betoont, gaat noodzakelijk ten gronden te midden van zovelen die niet goed zijn. Daarom moet een heerser wanneer hij zich wil handhaven, leren om niet goed te zijn.

Niccolò Machiavelli

 

Toen Alexander Pechtold elf jaar geleden nog minister Bestuurlijke Vernieuwing was in het kabinet-Balkenende II  leverde hij felle kritiek op de Haagse politieke cultuur. Ministers gingen volgens hem ‘vreselijker’ met elkaar om dan wie dan ook. ‘Achter elkaars rug om, ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken.’

Aan deze woorden moest ik denken naar aanleiding van het spelletje wat Alexander Pechtold deze week heeft gespeeld. Toen bekend werd dat verder onderhandelen met GroenLinks geen zin had, iets wat zeer tegen de zin van D66 was, probeerde Alexander Pechtold de ChristenUnie zo zwart mogelijk te maken. Dinsdagavond 23 mei stelde Alexander Pechtold Mark Rutte en Sybrand Buma bovendien voor een voldongen feit, door alleen met Gert-Jan Segers te praten, hem een eisenlijstje van D66 voor te leggen en na drie uur te concluderen dat coalitiegesprekken met de ChristenUnie geen zin hebben. Welk spel speelt Alexander Pechtold?

Otto C. Tempelaars uit Heemstede, die een ingezonden brief aan De Telegraaf schreef, heeft hier een interessante theorie over. Hij stelt:

Hij (Alexander Pechtold, EHK) wist van te voren dat het niet zou lukken en heeft onlangs geopperd de SP en de PvdA bij de informatie te betrekken, terwijl hij weet dat de SP niet samen met de VVD wil en de PvdA een te groot zetelverlies heeft geleden om nog serieus genomen te kunnen worden.

De enige reden waarom Pechtold dit soort belachelijke constructies voorstelt is om GroenLinks weer in beeld te brengen om uiteindelijk daarmee een zo links mogelijke coalitie te vormen maar is daar alles behalve eerlijk over, dus kan de conclusie niet anders zijn dat hij dit alles met voorbedachte rade in gang heeft gezet en daarmee het inzicht en vertrouwen in de politiek bij veel mensen zal schaden.
Zal dat het werkelijke doel van Alexander Pechtolds spelletje zijn, dat VVD en CDA straks terug kruipen naar Jesse Klaver? Hopelijk leveren Rutte en Buma Nederland niet uit aan GroenLinks en de Grachtengordel en houden ze hun rug recht. En regeren zonder D66 wordt een steeds aantrekkelijkere optie.