Nadat informateur Tjeenk Willink vanmorgen te kennen gaf dat hij niet verder wilde met zijn taak, zong al snel de naam van Gerrit Zalm rond als zijn opvolger. De voormalige minister van Financiën mag nu gaan proberen de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie inhoudelijk met elkaar te verbinden.

Zalm heeft een behoorlijk lange staat van dienst in de Nederlandse politiek. Meerdere keren was hij minister van Financiën namens de VVD. Zowel onder premier Kok als Balkenende. Later werd hij topman bij ABN Amro.

Dat PvdA’er Tjeenk Willink zich terugtrekt nu de partij waarvan hij lid is definitief niet deel gaat nemen aan de coalitie, is een verstandige keuze. Des te logischer is het dat er opnieuw een informateur van VVD-huize wordt aangesteld. De eerste informateur, Edith Schippers, was dat ook. Maar zij is momenteel nog altijd demissionair minister en stond daardoor wellicht iets te dicht op de dagelijkse politiek. Weliswaar vertrekt zij binnenkort, maar de informateur is bij voorkeur iemand die wat meer afstand heeft genomen van de Haagse kaasstolp.

Kritiek zal er ook te horen zijn op de aanstelling van Zalm. En dan met name in het eurokritische gedeelte van het Nederlandse politieke bestel. Zalm was per slot van rekening minister van Financiën in de periode dat de euro werd ingevoerd.

In elk geval is Zalm een man met een enorme politieke bagage en ervaring. Dat in combinatie met zijn humoristische stijl, zou hem zomaar de persoon kunnen maken die deze formatiepoging wel tot een succes kan laten worden. Het valt te hopen, want de formatie duurt inmiddels al ruim drie maanden.

Mocht Zalm er toch niet uitkomen, dan kan altijd nog advies ingewonnen worden bij zijn zus Priscilla die ongetwijfeld minstens zo goed weet hoe je dergelijke zaken stevig aanpakt:

 

Afbeelding: Wikimedia Commons