Afgelopen zaterdag werd FvD-kandidaat-raadslid Hemmie Kerklingh belaagd door drie activisten, terwijl hij aan het folderen was voor zijn partij. AFA Amsterdam zegt deze activisten niet te kennen en zegt ook geen georganiseerde actie tegen folderaars van het Forum voor Democratie te hebben georganiseerd.

 

Volgens Stephan Pront, die een filmpje over het incident naar AT5 stuurde, zat Antifa achter de actie tegen Hemmie Kerklingh. AFA Amsterdam ontkent in een mail echter dat het een georganiseerde actie was van AFA-Amsterdam. De drie activisten kunnen misschien op eigen houtje hebben gehandeld en hun daden worden door AFA Amsterdam niet afgekeurd, integendeel zelfs, maar de organisatie van AFA Amsterdam zit er in ieder geval niet achter. De drie activisten zijn bovendien niet bekend bij AFA Amsterdam.

Ze schrijven:

het was geen georganiseerde actie van AFA-Amsterdam, nog herkennen wij de mensen op het filmpje (de “antifa” nog de slaande “omstanders”). Maar “Antifa” is geen organisatie met leden ofzo natuurlijk, iedereen die tegen fascisme is kan zich identificeren als antifascist, “Antifa” suggereert hoogstens de wat radicalere stroming. Wij als “AFA” zijn alleen een los vaste kern groep die onderzoek doet en de infrastructuur voor acties organiseren, iedereen die onze uitgangspunten onderschrijft kan al actie voeren onder de naam AFA, laat staan als Antifa.

Denk overigens niet dat het een opzetje was van FvD, zal waarschijnlijk gewoon een paar lokale passanten zijn geweest die aanstoot namen aan de FvD propaganda en vervolgens de discussie uit de hand liep.

Verder hebben wij geen enkel probleem met het afpakken en weggooien van flyers met racistische drek en moet onze ontkenning van betrokkenheid niet opgevat worden als een afkeuring van de actie.

Vanzelfsprekend keurt Jalta het belagen van folderaars voor een politieke partij af, maar dat is voor het verhaal even niet relevant. Feit is dus dat de activisten die Hemmie Kerklingh belaagd hebben niet tot de activistische kern van AFA Amsterdam behoren en dat AFA Amsterdam deze actie niet heeft georganiseerd. De drie activisten kunnen wel AFA zijn in de zin van antifascisten, maar ze horen of bij een andere organisatie of hun actie was gewoon spontaan.