Kudos voor De Telegraaf!!! Prominente VVD’ers, waaronder Hans Wiegel, vertelden vandaag aan de krant van wakker Nederland waarom ze een coalitie met GroenLinks niet zien zitten. Ook GroenLinks zelf kan trouwens nog heel moeilijk gaan doen, want het partijcongres moet beslissen of de partij in de coalitie mag stappen.

De Telegraaf schrijft:

In de VVD groeit de scepsis over een coalitie met GroenLinks. Hoewel de liberalen in de formatie al wekenlang onderhandelen met de partij van Jesse Klaver, wordt een positieve uitkomst ongewenst en onmogelijk geacht.

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant onder ereleden, partijprominenten en lokale politici. Bij formaties in 2010 en 2012 brak opstand uit in de achterban toen de partijtop met links onderhandelde. Nu is het nog stil, maar daar kan verandering in komen. „U weet vast nog wel wat er rond de inkomensafhankelijke zorgpremie gebeurd is…”, hint erelid Hans Wiegel.

Wanneer alsnog een akkoord wordt gesloten, dreigt opnieuw rumoer, waarschuwen liberalen. Zij verwachten meer van een nieuw kabinet met de PvdA erbij, hoewel die partij eerst de verkiezingsnederlaag zal moeten verwerken. Erelid Frits Korthals Altes: „Tegen de tijd dat de PvdA wil aanschuiven is het november.”

 

De Dagelijkse Standaard, die de antipartijkartelretoriek van Thierry Baudet inmiddels helemaal heeft omarmd, baalt dat prominente VVD’ers kijken naar een coalitie met de PvdA. Als we echter kijken naar het landsbelang is dit echter helemaal geen slecht idee. Natuurlijk, de Partij van de Arbeid heeft op 15 maart ontzettend verloren en nog maar negen zetels in de Tweede Kamer, maar juist daarom kunnen de sociaaldemocraten het beleid niet domineren en spelen ze een kleine rol in het kabinet.

Behalve de VVD-achterban kan ook de GroenLinks-achterban heel moeilijk gaan doen. Het partijcongres moet besluiten of GroenLinks wel aan de coalitie mag deelnemen. En dat een niet onaanzienlijk deel van GroenLinks totaal niet tot compromissen bereid is moge duidelijk zijn. De favoriete coalitie van Jesse Klaver is niet voor niets een over links.

De enige partij die GroenLinks er per se bij wil hebben is D66, omdat Alexander Pechtold bang is dat GroenLinks vanuit de oppositie straks kan prijsschieten op de Democraten. Misschien is regeren met de PvdA, in plaats van de ChristenUnie, een optie om D66 binnenboord te houden. De sociaaldemocraten kunnen wat linkse en progressieve dingen voorstellen, niet zo extreem als GroenLinks dat wil natuurlijk, en D66 en de ChristenUnie hoeven elkaar dan niet in de haren te vliegen over voltooid leven. Dat kunnen we dan gewoon regelen.

 

Het is en beetje overbodig, maar toch deze afsluiter, omdat ie zo leuk is:

 

En toch ben ik van mening dat GroenLinks buiten de coalitie moet blijven.