In Rotterdam strijden NIDA en DENK om de gunst van de islamitische kiezer, in Den Haag doen maar liefst drie islamitische partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen mee: NIDA, de Partij van de Eenheid en de Islam Democraten. Dit kan negatief voor deze partijen uitpakken.

 

De Leidse journalist Sangar Paykhar van het weblog Hollandistan vermoedt dat de drie moslimpartijen wel eens voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan:

In Den Haag denken sommigen dat de komst van Nida ervoor zal zorgen dat de stem van moslims verdeeld wordt in drie partijen, waardoor geen één van de drie de kiesdrempel haalt. Als dat gebeurt dan komt dat gunstig uit voor de linkse partijen, want dan zijn zij van die kleine moslimpartijen af.

Deze vrees is niet ongegrond. De situatie is wel een beetje te vergelijken met de kleine christelijke partijen SGP, GPV en RPF in 1977. De in 1975 opgerichte RPF deed dat jaar voor het eerst aan de Tweede Kamerverkiezingen mee, tot woede van het GPV dat bang was stemmen te verliezen. Om elkaar niet helemaal tegen te werken werd besloten een lijstverbinding aan te gaan, zodat er eventueel reststemmen onderling verdeeld konden worden. Het GPV voelde daar aanvankelijk niet voor, omdat als de RPF de kiesdrempel niet zou halen de reststemmen verloren zouden gaan. Uiteindelijk ging het GPV schoorvoetend akkoord.

Helaas voor de drie kleine christelijke partijen bleek het GPV gelijk te krijgen. De RPF haalde de kiesdrempel net niet, met als gevolg dat deze stemmen niet als reststemmen mochten worden meegeteld. De RPF had door mee te doen er echter wel voor gezorgd dat het GPV een van zijn twee zetels verloor. Dit zette kwaad bloed. In de loop van de jaren tachtig werden de verhoudingen tussen GPV en RPF beter, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van de ChristenUnie in het jaar 2000.

Mijn voorspelling uit deze politieke geschiedenisles: als de drie moslimpartijen er niet in slagen om in de gemeenteraad te komen zal de roep om een volgende keer samen te werken luider worden. Aanvankelijk zullen er wel verwijten over en weer worden gemaakt, maar op termijn zal men toch pragmatisch zijn en de eigen trots opzij zetten. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart echter komt de samenwerking echter nog te vroeg.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Comons