De PVV moet natuurlijk niet regeren, maar GroenLinks moet ook buiten de coalitie blijven.

 

 

 

Beste Mark, waarde heer Buma,

 

Dit weekend heb ik er eens goed over nagedacht, maar ga alsjeblieft geen coalitie met GroenLinks aan. Die pacifisten moeten niet regeren. Afgelopen zondag heeft Jesse Klaver kleur bekend. Nederland zou escalerend hebben optreden in de diplomatieke rel met Turkije. GroenLinks laat op deze manier zien totaal niet geschikt te zijn als coalitiepartner. Zoals de PPR tijdens het kabinet-Den Uyl een volkomen ongeschikte coalitiepartner bleek en alleen maar bezig was om linkse hobby’s er door te drammen. Nadat minister van Justitie Dries van Agt begin 1977 de stekker uit het meest linkse kabinet uit de Nederlandse geschiedenis trok, sprak PPR-leider Bas de Gaay Fortman uit dat zijn partij niet meer met het CDA wilde regeren. De reactie van Van Agt was meesterlijk: ‘Wij zwaaien het ventje vriendelijk uit.’ Beter is echter het ventje nooit uit te nodigen.

Regeren met GroenLinks is nog erger dan regeren met de PvdA, want GroenLinks is al het slechte van de PvdA, keer twee. GroenLinks is dé partij van de idealistische principes. De partij van de superieure moraal. Bed, bad, brood; basisinkomen; een ongelimiteerde toestroom van vluchtelingen, Prinzipienreterei over ‘etnisch profileren’ en ‘institutioneel racisme’, nauwelijks rekening houdend met de hardwerkende Nederlanders en tegenover mensen in de provincie. Bij GroenLinks is de vrijheid bovendien onveilig. Mohamed Rabbae was voor een verbod op De Duivelsverzen van Salman Rushdie. En na Charlie Hebdo waren het vooral de GroenLinks-politici in het land die er voor zorgden dat er geen Charlie-cartoons werden opgehangen, omdat ze beledigend zouden zijn.

Maar bovenal is GroenLinks pacifistisch. GroenLinks is nog steeds de partij van het gebroken geweertje. De partij van de linkse weg-met-ons-mentaliteit. Daarom wil GroenLinks liever ook geen vuist maken tegen een dictator als Erdogan en is de partij boos over bommen op ISIS. Het is deze ideologie van de linkerwang die ons weerloos maakt tegen bullebakken. De politie zou racistisch zijn. Er mag niet meer geld naar defensie. We moeten de-escalerend optreden tegen over Turkije, en als het wel escaleert is dat eigenlijk onze schuld.

Natuurlijk moeten jullie ook niet met de PVV willen regeren. Dat ging in 2010-2012 faliekant fout. Maar GroenLinks is bijna net zo onbetrouwbaar. Wellicht wordt het straks een kabinet van vier partijen. De kans dat VVD en CDA hier bij zitten is heel hoog. De andere partij wordt vermoedelijk D66, maar zorg ervoor dat GroenLinks er niet bij komt. Doe de ChristenUnie maar. Die zijn ook links op sociaal-economisch gebied en voor naastenliefde, maar zonder dat drammende, grenzeloze naïeve van GroenLinks. En de ChristenUnie is – dat ving ik laatst op – ook tegen het basisinkomen.