De rechtse Rotterdamse politiek staat op stelten. De PVV kondigde aan mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen en schoof de onbekende Géza Hegedüs naar voren als lijsttrekker. Ex-lijsttrekker, moet ik zeggen, want de heer Hegedüs is verwijderd van de lijst. Geert Wilders zijn partij kan een bedreiging zijn voor Leefbaar Rotterdam, een partij die veel lijkt op de PVV. Wat heeft dit voor gevolgen voor het college?

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2016 was het duidelijk dat de PVV categorisch uitgebannen werd van de regering. Niemand wilde met Wilders regeren. In Rotterdam bestaat het college op volgorde van grootte uit Leefbaar, D66 en het CDA. Leefbaar wil volgens lijsttrekker Eerdmans graag met de PVV in een college. Mochten de andere partijen de PVV weer uitsluiten, dan wordt een coalitie lastig: Leefbaar zal waarschijnlijk hoog scoren, de vraag is of ze met de PVV een meerderheid halen. Ook een mogelijkheid is dat de rechtse partijen elkaar afbreken en versnipperen. Hoe dan ook, de mededeling van de PVV om mee te doen zorgt voor weinig stabiliteit.

Binnen de PVV is ook weinig stabiliteit, overigens. De lijst(ver)trekker, Géza Hegedüs, vertrok vandaag om “nieuwe, ons [de PVV] niet bekende, informatie”. Tegelijkertijd circuleerde vandaag een screenshot van Hegedüs die Holocaustontkenner David Irving feliciteerde met zijn verjaardag. Het zou prima kunnen dat de Joodse achterban van Wilders hiervan geschrokken is en gedreigd werd met opzeggen van financiële steun. Het is een speculatie, maar een mogelijkheid. Hoe dan ook, als je het bij de PVV bont hebt gemaakt, dan heb je écht iets gedaan wat niet door de beugel kan.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons