Nederland is een parlementaire democratie. De uitvoerende macht, het kabinet, heeft na de regeringsverklaring het vertrouwen gekregen van het parlement om te regeren. Je zou denken dat het kabinet zijn best doet om dat vertrouwen van het parlement te houden. De afgelopen weken hebben de regering en de regeringspartijen de neiging gehad om vooral om het parlement heen te regeren. Drie voorbeelden illustreren dit.
De zorgwet
Minister Schippers stelt voor de vrije artsenkeuze te beperken. Als je zorgverzekeraar nu geen contract heeft met een zorgverlener heb je meestal recht op tenminste 75% vergoeding. Zij wil dat terug brengen naar een percentage dat de zorgverzekeraar kan vaststellen. Dat kan dus ook 0%. Het debat is gecompliceerd, omdat het kamerlid Schippers in 2004 en 2005 juist warme pleidooien hield voor een minimum vergoeding bij niet gecontracteerde zorg. Zie bijvoorbeeld dit amendement van haar met D66. Toen minister Schippers een wet indiende om de mogelijke vergoeding te verlagen, dienden Van der Staaij en Slob ook vrij direct een amendement in om dit niet door te laten gaan. Zij behoorden toen nog tot de oppositie, in het eerste jaar van de regering.
Voor de verzekeraars is deze aanpassing de voorwaarde om mee te doen aan een convenant over kostenbeheersing. Zij denken daarmee zorgaanbieders onder grote druk te kunnen zetten. In het nieuwsbericht over het zorgakkoord in juli 2013 staat dit overigens niet vermeld. In de tekst zelf wel. Want niemand verdedigt dit dus politiek naar buiten. Later trekken Van der Staaij en Slob hun amendement ook in omdat er een politieke deal is met onder andere een PGB in de zorgverzekeringswet.
Na veel onderhandelen gaat dus iedereen akkoord, inclusief de VVD, D66, SGP en CU die allemaal ooit tegen waren. Zoals bekend sneuvelt het juist door toedoen van 3 PvdA senatoren vlak voor Kerst. Einde voorstel zou je denken. Dat pakt behoorlijk anders uit. Na drie dagen onderhandelen, inclusief een huisbezoek voor een senator, spreken VVD en PvdA af dat zij opnieuw een wetsvoorstel indienen met alle niet-controversiële punten en dit zeer controversiële punt, waarbij randvoorwaarden beter toegelicht zullen worden. Dit mag in een democratie: het kabinet kan een nieuw wetsvoorstel indienen. Maar ze gaan een stap verder. Als het wetsvoorstel het niet haalt, dan houden de regeringspartijen en de regering zeer nadrukkelijk de optie open om een Algemene Maatregel van Bestuur in te dienen onder artikel 126 van de zorgverzekering, die stelt dat je dat kunt doen in onvoorziene omstandigheden. Dit noodrem artikel ziet om onvoorziene omstandigheden en niet op een twee keer verworpen voorstel. Het Kabinet laat een geheim advies maken door de landsadvocaat waarin zou staan dat het ook per AMVB kan.
Ze legt hiermee een bom onder de wankele steun van bijvoorbeeld SGP, CU en D66 in deze. Maar ze doet nog iets veel ergers: het trekt de Koning het politieke proces in. De Koning moet elke AMvB mee-ondertekenen. Het is een koninklijk besluit. Wanneer Koning Willem-Alexander deze AMvB krijgt voorgelegd moet hij besluiten of hij tekent en daarmee het kabinet verlof geeft de Staten-Generaal te passeren op een manier die de wetgever eerder zo niet bedoeld heeft. Of hij weigert te tekenen en ook dat is een zeer politieke beslissing. Het kabinet lijkt niet te beseffen hoezeer zij de Koning in een onmogelijke positie brengt met dit ongewenste trucje.
De naheffing van Brussel
Op 24 oktober meldde minister Dijsselbloem voor de camera: “Blijkbaar is er een tabel op internet gezet, zonder dat er van tevoren iets over is gemeld aan de lidstaten. Dus ook in die zin zijn we verrast.” De Europese Commissie had Nederland echter al op 17 oktober informatie gegeven en die was naar 7 ministeries gestuurd en Dijsselbloem had daarover diezelfde avond al veel over gemailed. Hoe we dat laatste weten? Een WOB van de Telegraaf dat op 19 december verstuurd werd, een dag nadat een meerderheid van de Tweede Kamer had ingestemd. Daarin werd 90% van de informatie geweigerd. Hoezeer de Kamer het memo van 17 oktober ook vroeg, zij kreeg het niet, omdat dat de onderhandelingspositie van Nederland kon schaden. Tegelijkertijd kon er niet onderhandeld worden over de naheffing en zat het stuk ook niet bij de WOB, omdat het „de verhoudingen met betrekkingen van Nederland met andere staten en met internationale organisaties” zou schaden. Dit terwijl de commissie zelf behoorlijk verbaasd was over de Nederlandse verbazing en meldde dat het op 17 oktober al was gemeld.
Ook andere documenten bleven vertrouwelijk en Kamervragen werden nauwelijks beantwoord.
Toen de PVV in de Eerste Kamer een debat wilde houden, omdat ook die Kamer gewoon het begrotingsrecht heeft, kwam er een memo (hier bijgevoegd, maar niet officieel op internet omdat het geen brief is), die uitlegde dat er een verplichting was tot betaling die voortvloeit uit Europese wetgeving. Nederland had echter zelf gekozen om dit jaar te betalen en niet te wachten op de totale verificatie van de cijfers. Overigens was het feit dat een revisie van de cijfers tot een nabetaling kon leiden ook bij minister Dijsselbloem nog niet bekend op 27 april, toen hij in de Kamer meldde dat een herziening van eerdere jaren zoals 2010 en 2011 tot een naheffing zou leiden.
Dat debat vindt nu dus plaats in januari, na de betaling. Het is nog zeer de vraag of wij na de betaling nog de memo van 17 oktober krijgen, maar Kamervragen daartoe en een WOB verzoek zijn ingediend.
Toen de regeringspartijen de interpellatie op 22 december tegenhielden in de Eerste Kamer, debatteerden zij wel over wet op de topinkomens, want die moest op 1 januari ingaan. Nou, we hebben gezien dat de VVD ministers hem ieder voor hun eigen departement al een jaar hebben uitgesteld omdat ze dat per ministerieel besluit zelf konden besluiten. In de wet zit zelfs de mogelijkheid om hele sectoren per ministerieel besluit, waar geen kabinet, koning of parlement aan te pas komt, uit te blijven sluiten.
De EU pensioenwetgeving
Hoe behandelt de Tweede Kamer dan Europese wetgeving zult u vragen. Neem de nieuwe versie van de pensioenrichtlijn. Daartegen had de Kamer zoveel bezwaar dat ze mij aanstelde als rapporteur, een gele kaart wilde uitdelen aan Brussel en een behandelvoorbehoud maakte. Ofwel, de Kamer trok alle middelen uit de kast om dit voorstel, dat een volgende stap is naar een Europese pensioenunie, tegen te houden.
Achter de schermen en buiten het zicht van de Kamer werd flink onderhandeld en toen de regering twee concessies kreeg, ging zij akkoord met 70 pagina’s nieuwe pensioenwetgeving in Brussel. Zij wachtte een week totdat zij dit op een donderdag meldde. De bedoeling was namelijk om die woensdag erop akkoord te gaan. Wat mij restte was een kort debat met twee minuten spreektijd, waaraan ik als enige deelnam en voorstelde om ten minste te kijken welke gevolgen die voor Nederland heeft en daar een paar weken de tijd voor te nemen. Een meerderheid wees zelfs dat verzoek af en zo vond een snelle overdracht van een stukje soevereiniteit plaats.
Een uitgebreidere uitleg vindt u hier.
Stof tot nadenken
Al deze drie besluiten nam de regering in een maand. En drie keer lijkt een meerderheid van de Kamer bewust de controlerende rol ten opzichte van de Kamer niet te willen pakken en lijkt de regering daar ook zeer actief op te sturen. Regeringspartijen zijn bang voor een open discussie en zeer bewust stuurt de regering document laat of niet naar het parlement. Dit zijn tekenen van erosie binnen het democratisch bestel, een erosie die gestopt moet worden in 2015.
Naast de door Pieter genoemde feiten is er nog één.
De wet WNT wet normering topinkomens moest dit jaar door de senaat geloodst worden, zodat er volgend jaar mee aan de slag kon worden gegaan.
De senaat is daarom van haar reces teruggekomen om de wet nog dit jaar aan te nemen om vervolgens in de pers te lezen, dat het helemaal voor niets is geweest. Ministers Blok en Schippers – die op hun klompen hadden kunnen aanvoelen dat de wet het zou halen – kunnen er volgend jaar toch niets mee!
Bruuskerend voor alle senatoren, maar in het bijzonder voor degenen die vakanties onderbroken of uitgesteld hebben om de extra vergadering van 22 december bij te wonen.
Beste Ronald,
Dat voorbeeld (topinkomens) noem ik niet ook heel kort in het kopje over de naheffing.
over de naheffing mocht de Eerste Kamer niet debatteren, terwijl het relevant was vanwege de betaling op 30 december en het budgetrecht van de Eerste Kamer.
En voor de WNT moest men wel terugkomen van reces om hem aan te nemen. Alleen voerde een aantal ministers de wet voor hun eigen departement de facto niet in.
De arrogantie van de macht. Als het kabinet haar zin niet krijgt duwt ze die toch door, desnoods via de AMvB. Dijsselbloem jokt over de extra afdracht naar Brussel en de minister president lacht alle problemen weg. Een houding van “wij weten wat goed voor u is en u als kiezer nemen we niet al te serieus”. Ondertussen stuntelen we verder met “de onderste steen boven” en vinden ze zichzelf het beste kabinet sinds de tweede wereldoorlog. Een lachertje. En je maar afvragen hoe het komt dat er steeds meer mensen zijn die geen vertrouwen meer hebben in de politiek.
Ik ben fan geworden van de auteur van deze column, alleen jammer dat zijn partij ook het referendum over Europa (de tegenstem van Nederland) ook via een kleine omweg toch er door gedrukt heeft. (stemmen we tegen dan doen we het toch maar dan vragen we het de bevolking gewoon niet meer).
Tijd voor nieuwe verkiezingen en dan hopen dat er een coalitie komt die wel doet wat het belooft. Maar dat zal wel ijdele hoop zijn….
Eens met de schrijver van dit stuk.
Fijn dat het hier een kamerlid betreft die ook een rol als columist van Jalta heeft. Dat maakt het verhaal des te triester omdat je weet dat het klopt. De overheid is heel vreemd bezig. En dat vind ik heel griezelig omdat ik niet de indruk heb dat men in het belang handelt van de bevolking waarvan ik ook een klein onderdeeltje ben.
Mijn reactie is een aanvulling geen kritiek Pieter. Ik weet van de hoed en de rand!
In één woord: Nederland is al lang geen democratie meer.
De EU regeert en dicteert, het kabinet drukt via slinkse trucjes wet- en regelgeving erdoorheen, de EU-grondwet is toch doorgedrukt ondanks de tegenstem van 62% van de bevolking. Dissidenten worden gedemoniseerd, resp. vermoord (Pim, Theo), bedreigd (Wilders), met grof geweld belaagd (Janmaat en echtgenote), dan wel strafrechtelijk vervolgd (Janmaat, Wilders).
Het is goed dat iemand die zelf binnen het systeem opereert (Pieter Omtzigt) het nog eens op een rijtje zet, maar in een her-democratisering van binnen uit het systeem zélf geloof ik al lang niet meer.
Uitstekend als een parlementarier ook echt parlementarier is. Wat gebeurt er met deze door mij zeer gewaardeerde parlementarier als hij straks minister van financien is ?
Meneer Omtzigt ik hoop dat u blijft wie u bent Niet zozeer vanwege uw partij maar vanwege uw inzet en speurwerk zal ik u mijn stem geven bij de, hopelijk snelle, volgende verkiezingen
Vanwege een merkwaardige poging door een CDA-“prominent” in het Overijsselse om de heer Omtzigt te wippen, had ik de afgelopen verkiezingen al op de heer Omtzigt gestemd. Ik lees nu weer opnieuw hoe goed ik daar aan heb gedaan.
Ook al zijn er tijdens de Irak-invasie ook door het CDA geen frisse zaken gedaan, dit kabinet moet zo snel mogelijk vertrekken. De diefstal van hardwerkende middengroepen heeft al veel te lang geduurd. De VVD haalde 40 zetels van mensen die niets met de PvdA wilden. De PvdA haalde 39 zetels van mensen die niets met de VVd wilden. Dat zijn 79 zetels die deze regering niet wilden: roekeloze kwajongens zijn het die dankzij Wouter Bos aan het stuur zitten.
Beste Pieter Omtzigt, CDA-Lid Tweede-Kamer,
Inderdaad is de parlementaire democratie
aan het eroderen. En niet alleen door
de Uitvoerende Macht met haar zeer
machtig ambtenarenapparaat met meer
dan één miljoen ambtenaren.
Ook Tweede-Kamerleden laten hun
grondwettelijke controle-taak liggen.
Zo is er in de Tweede-Kamer een CDA-lid,
die in de afgelopen jaren vragen heeft gesteld
aan VVD-Minister Ivo Opstelten over de
aktiviteiten van de pedofiele moordenaar
Mr. Joris Demmink, van 2002 – 2012
VVD-Secretaris-Generaal Ministerie van Justitie.
En toen een zestal hoge Justitie-ambtenaren
ongeveer drie maanden geleden aan de
Tweede-Kamer hebben gevraagd
VVD-Minister Ivo Opstelten te laten vervolgen
door de Advocaat-Generaal Hoge Raad,
omdat Ivo Opstelten zich had gemengd
in een strafproces tegen zijn VVD-vriendje
Mr. Joris Demmink (beiden lid studenten-
vereniging Minerva Universiteit Leiden),
liet CDA Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt
het afweten.
Er waren vijf Tweede-Kamerleden nodig
voor in het gang zetten van de vervolging
van VVD-Minister Ivo Opstelten.
Twee voormalige PVV-Tweede Kamerleden
waren al bezig en zouden theoretisch op
de steun kunnen rekenen van de twee
CDA Tweede-Kamerleden Peter Oskam
en Pieter Omtzigt, die in het verleden
al prangende vragen hadden gesteld
over die pedofiele moordenaar Mr. Joris Demmink (VVD).
Een vijfde Tweede-Kamerlid had gevonden kunnen worden.
Doch Pieter Omtzigt zweeg en zweeg en zweeg.
Pakte zijn grondwettelijke controletaak niet op.
En werkte mee aan de erosie van de parlementaire
democratie.
Door in dit artikel te klagen over de erosie
van de parlementaire democratie is een gotspe.
Is lachwekkend.
Is te treurig voor woorden.
Beste Pieter, heel 2015 zal ik je dagelijks herinneren
aan je laffe opstelling in deze zaak van VVD-Minister
Ivo Opstelten, die zich strafwaardig gedroeg
door zich te mengen in een lopende strafzaak
met zijn historische uitspraak :
“Het was niks, is niks en wordt niks”.
M.vr.gr.
Shalom,
Hans Holtrop MSc, publicist
Geb. te Den Haag, 28 nov.’41
holtrophans@gmail.com
Het is overduidelijk dat dit volk verschrikkelijk wordt geschoffeerd door deze regering. Zelfs parlementariërs die durven tegen te stemmen worden thuis opgezocht om hun mening te herzien, het zijn pure Stasi methoden! Ik heb geen enkele fiducie in een verandering in dit land van meelopers en hun ambtenaren !
Pieter Omzigt is een parel, maar een roepende in de woestijn!
Beste Pieter, ik kan er niets aan doen maar ik heb het helemaal gehad met de politiek. Ook u kunt daar helemaal niets aan veranderen. Ik ga uit protest PVV stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Verdiep u maar eens in de Rijnlandroute die achterin de wijk – De Stevenshof Leiden – komt waar ik woon. Het corrupte gedrag van mw de Bondt (echtgenoot van Halve Zoolstra) is werkelijk stuitend. Door bewoners die dichtbij de Rijnlandroute (mijn broer en zus wonen op spuugafstand van de Rijnlandroute) wonen niet informeren hoopt Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland elk protest in de kiem te smoren. Verder waren informatieavonden ook nog eens om 19.00u zodat het gros van de genodigden uiteraard niet kwamen opdagen. Afijn mw de Bondt & Co maken van Nederland een China aan de Noordzee met hun corrupte manier van politiek bedrijven. Ik heb toen maar eens alle 55 leden van de Proviciale Staten van Zuid-Holland een mail gestuurd, even 10 minuten copy/paste en klaar was Daan. En wat denk je??? Ik kreeg slechts een handjevol reacties op mijn harde maar terechte kritiek. De reactie van een VVD PS-lid was uiteraard zuur, CDA/CU/PvdA/SGP reageerden niet eens, PvdD reageerde wel maar gaf een nietszeggend antwoord en wilde dus overduidelijk geen verder contact, maar de enige die netjes reageerde was PVV PS-lid Henk de Vree. En hij bleef netjes reageren want dat hoort als volksvertegenwoordiger zei hij tegen mij. Blijkbaar is Henk de Vree de enige daar die nog begrijpt wat het woord volksvertegenwoordiger betekent. Triest om te constateren maar het verbaast mij anno 2015 helemaal niets meer. Ik ga dit jaar verder met hem in gesprek over meer dingen, bij de andere partijen – ook het CDA – wil men niet met gewone burgers in gesprek, we zijn tenslotte maar dom stemvee zoals een ministers-chauffeur (motorrijder en goede vriend van mij) ooit tegen mij zei. Zo wordt er over kiezers gepraat door ministers en staatssecretarissen als hij die moet vervoeren vertelde hij mij. Tja en voor zulke politici moet ik nog achting hebben??? Kdachutniet! Ik ben er helemaal klaar mee, en ik vrees velen met mij.
Beste Daan,
Reagerend op je inbreng van 1 januari ’15, 16.08 u. :
Stemmen op de PVV woensdag 18 maart a.s.
is inderdaad het enige wat de Nederlandse kiezer kan doen,
om de zittende politici te schokken, wakker te schudden.
Buiten de PVV zien we géén volksvertegenwoordigers.
De parlementariërs die niet van de PVV zijn,
glibberen mee met de machthebbers, die
niet zulke goede bedoelingen hebben met de Nederlanders,
met de Nederlandse cultuur.
Waarom hebben die machthebbers in de afgelopen
40 jaar meer dan twee miljoen moslims in Nederland
binnen gelaten ?
Hebben ze van de Nederlandse bevolking toestemming
daarvoor gevraagd ?
En zo nee, hoe hebben ze het in hun hoofd kunnen halen,
tegen de onuitgesproken mening van Nederlanders,
twee miljoen cultuurvijandige mensen in Holland binnen te laten ?
In Duitsland is rond 30 % van de bevolking klaar met de moslims.
PEGIDA laat duidelijk zien, dat verkeerde moslims eruit moeten.
PEGIDA : Patriottische Europeanen Tegen (gegen) Islamisering
Des Avondland.
Azië, Verre Oosten, Midden-Oosten betekent het Morgenland,
gezien vanuit Israel, omdat daar de zon opkomt.
Europa betekent het Avondland, omdat gezien vanuit Israel,
daar de zon ondergaat.
Beste Daan, het volledige gelijk staat aan jouw kant !
Zonder Wilders gaan we naar Allah !
Bericht zoveel mogelijk mensen om je heen,
dat verkeerde moslims Nederland uitgezet moeten worden,
zodat Geert wordt gerechtvaardigd in zijn uitspraak :
“Minder, minder, minder”.
M.h.gr.
Shalom,
Hans Holtrop Msc, publicist
Geb. te Den Haag, 28 nov.’41
holtrophans@gmail.com
Het herhaaldelijk niet willen beantwoorden van vragen door de kamer betreffende de MH17 kan hier nog aan toegevoegd worden.
Op zich zou het niet vreemd moeten zijn wanneer het voor iedere burger pas sprake is van parlementaire democratie als betrokkene iets van zijn gading , ressentiment en desnoods antipathie als beleid terug zou mogen zien in een regeerakkoord. Burgers brengen hun stem uit op een politieke vaandrager omdat die tijdens diens publieke ge-orakel sentimenten die bij de massa leeft, uitstekend weet te vertolken. Een burger die desnoods een fractie van de inhoud van zijn obsessie in zijn betoog herkent heeft al een politieke keuze gemaakt. Hierdoor zijn politici getalenteerde opportunisten.
Het is eigenlijk jammer dat in feite alleen de lijvige rapporten het toe doen. De inhoud ervan staat doorgaans in scherp contrast met de sobere werkelijkheid. Er bestaan doorgaans vele punten waarop diverse regeercombinaties zijn afgevallen maar die desondanks nooit als draaiboek hebben mogen dienen als preventie. Aanschouwelijke voorbeelden hiertoe zijn de veiligheid,met name op elkaar gestemde actoren die nauw met elkaar hadden dienen samen te werken, gerechtelijke dwalingen, etc. De meest belangrijke en fundamentele bedrijvigheden in de samenleving waaronder het omroepbestel, het zorgverzekeringsstelsel, de rechtspraak,het onderwijs en de werkgelegenheid zijn vanuit de parlementaire beslotenheid op een dusdanige wijze ingericht dat die gedurende de marktwerking ervan steeds onvolkomenheden en blunders begonnen te vertonen en dus deden snakken naar een rigoureuze aanpassing. Hierdoor kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat gewichtige instituties als het sociaal cultureel planbureau, de talloze wetenschappelijke bureaus’ , het leger aan logen, gogen en sofen net autisten zijn die een advies hebben mogen uitbrengen ten aanzien van de implementeerbaarheid van een gedachtespinsel.
In feite is elke bedrijvigheid in Nederland een beslotenheid waarbij de toegankelijkheid afhangt van een gunning en het daaraan gelabelde vertrouwen dat men in de mededinger heeft. Men heeft te weinig houvast op enig door de regering bedacht en uitgevonden handvat en moet men zijn weg in de labyrinten zien te vinden door op de eigen padvindersinstincten te vertrouwen.
Het aanbestedingssysteem is ook niet zelden onderhevig aan een politieke voorkeur, aan nepotisme en andere gunningssentimenten ten gevolge waarvan steeds bepaalde type aan-de-weg-timmeraars gefaciliteerd blijven worden.
Ik las eens een essay van Jean Paul Sartre, getiteld: ” Het Ik Is een Ding” waarin deze filosoof uitlegt hoe complex het IK-fenomeen
van de mens is. Tegen dit decor aan zou het parlement ook neergezet kunnen worden als een complex ding maar één dat alleen luidruchtige en ostentatieve werkgeluiden produceert.