Gisteren schreef ik voor Jalta een kritisch verhaal over Robert de Haze Winkelman van het Forum voor Democratie, die op twitter een antisemitisch complotverhaal over de ‘white genocide’ aanprees. Eerder deed partijleider Thierry Baudet racistische uitspraken over het ‘homeopathisch verdunnen’ van de Westerse cultuur. Hoe fout is het Forum voor Democratie? 

 

De anonieme blogger Ikje Ergens, die veel over extreemrechts schrijft, heeft een groot, goed gedocumenteerd artikel over Thierry Baudet geschreven, dat om de zoveel tijd weer wordt aangevuld met nieuwe data. Het heeft de titel ‘Is Thierry Baudet geen fascist 2.0.? Echt niet?’

Je kunt mensen niet licht van extreemrechts gedachtegoed, laat staan fascisme beschuldigen. Blogger Ikje ergens heeft het verhaal echter grondig onderbouwd, met allemaal controversiële uitlatingen van Baudet en informatie over zijn optreden in de media en voor (extreem-)rechtse organisaties. Ikje Ergens bevestigt met zijn stevig doortimmerde verhaal de conclusie die ik al eerder trok, namelijk dat Thierry Baudet zich doelbewust met extreemrechts associeert.

Maar maakt dit Thierry Baudet en zijn partij extreemrechts?  Ikje Ergens concludeert:

Ja, het gaat deels om guilt by association. Maar vormt wie zich keer op keer (op keer, op keer…) met het kwaad verbindt, er op een gegeven moment geen onverbrekelijk geheel mee? Hoe effectief blijft zijn vlucht naar voren: de herhaalde bewering dat hij overal waar hij wordt gevraagd, komt spreken (zelfs bij islamisten, mochten die hem uitnodigen) en dat het taboe daarop “intellectueel fascisme” behelst?
Oordeel zelf of Thierry Baudet een fascist 2.0 is.

De kwestie De Haze Winkelman, waar Jalta gisteren als eerste over schreef, wordt ook uitgebreid geanalyseerd in een aanvulling op het artikel over Baudet:

R. de Haze Winkelman, lid van de Raad van Advies van FvD, tweet naar een stuk waarin de in het bruine circuit al decennia woekerende Kalergi-complottheorie wordt verkondigd [screenshot]. Historicus en publicist Ewout Klei signaleert en situeert dit op de rechts-conservatieve blog Jalta. De Haze Winkelman: “Plan van Kalergi was om via massa immigratie [sic] de Europese mens te mengen tot een volgzaam soort, komt erg dichtbij”. Klei merkt op: “De uitlatingen van partijvoorman Thierry Baudet over ‘homeopathische verdunning’ zijn geen incident, maar maken onderdeel uit van de Alt-Rechtse ideologie van de partij. […] [De Haze Winkelman] verwijst hierbij naar een artikel op de website Fellowship of the Minds, met als titel ‘Europe’s “refugee” crisis and the Kalergi plan for white genocide’.”
De door Wierd Duk in het AD ten onrechte niet als antisemitische fascisten gekenmerkte club Erkenbrand beveelt de Kalergi-drek aan.
Over de neonazi-breinen achter de meme “witte genocide” schreef ik een aparte blog. Een wel erg donkerbruin detail is dat De Haze Winkelman in zijn tweet zelfs de frase “racial mixing” in het pamflet waar hij naar verwijst, naar de geest overneemt; en dat van dit vod het antisemitisme afdruipt. De neonazi David Lane beweert in zijn White Genocide Manifesto (1999): “[…] all Western nations are ruled by a Zionist conspiracy to mix, overrun and exterminate the White race. [….] The inevitable result of racial integration is genocide for the White race through miscegenation.”
Als Baudet De Haze Winkelman niet de laan uit stuurt (wat op moment van dit schrijven nog afwachten is), mag het tolereren van dit soort neonazistische propaganda als ultiem bewijs gelden dat Baudet en FvD racistisch zijn en de kwalificatie “fascisme 2.0” verdienen.

Het Forum voor Democratie heeft echter nog niet gereageerd op de uitlatingen van De Haze Winkelman. Wel meldt de website trots dat de partij op 15 mei vijf moties heeft ingediend om immigratie en illegaliteit drastisch verder te beperken.