De nummer twee van het Forum voor Democratie, Theo Hiddema, sprak afgelopen week in de plenaire zaal van de Tweede Kamer over de aanpak van terrorisme. Die was volgens hem ”ontoereikend”. Maar daarmee spreekt Hiddema zichzelf en zijn partij in feite tegen.

De bewering dat de aanpak van terrorisme in Nederland ontoereikend is, valt überhaupt niet vol te houden. In tegenstelling tot onze buurlanden is Nederland nog altijd niet getroffen door een grote terroristische aanslag. Dat kan onmogelijk toeval zijn. De veiligheidsdiensten doen dus fantastisch werk. Er worden aanslagen voorkomen. Hiddema schets een beeld wat niet bestaat: een beeld waarin de rechtsstaat ondermijnd zou worden en waarin Nederland met de dag onveiliger wordt. Als we Hiddema mogen geloven is de apocalyps nabij.

Maar stel dat Hiddema gelijk zou hebben in zijn bewering dat de veiligheidsdiensten niet voldoende functioneren, dan zou een ander stokpaardje van partijen als de PVV en het Forum voor Democratie weer onjuist zijn. In dat geval ligt het aantal geradicaliseerde en mogelijk gewelddadige moslims in Nederland blijkbaar niet zo hoog. Helaas is dat wel het geval. De radicalisering is hier lang niet zo heftig als in de voorsteden van Parijs en Birmingham, maar ook in Nederland gaat er veel kwaadaardigs schuil achter sommige moskeedeuren. Op lokaal niveau zit de politie, en dan met name wijkagenten, daar echter bovenop. Op macroniveau leveren diensten als de AIVD geweldig werk. Ook moskeeën zelf helpen mee aan het tegengaan en bestrijden van radicalisering.

Maar Hiddema zal dus een keuze moeten maken. Blijft hij goedkoop afgeven op de zogenaamd slecht functionerende diensten, of gaat hij straks beweren dat er simpelweg weinig geradicaliseerde moslims in Nederland verkeren? Als beide beweringen van altright-partijen waar zouden zijn, had er allang een aanslag op Nederland grondgebied plaatsgevonden. Gelukkig is dat dankzij de veiligheidsdiensten niet het geval.

 

 

Afbeelding: Wikimedia Commons