Emile Ratelband is weer in het nieuws. De feelgoodgoeroe met zijn tsjakka schrijft in zijn nieuwste boek Body Logics dat ‘mensen uit streken van Noord-Afrika klein van stuk en tenger zijn, zwakker van gestel en een lager IQ hebben’. 

 

Wie is Emile Ratelband ook al weer? In de jaren negentig was hij bekend bij het volk van Nederland als optimistische coach, die mensen leerde het beste uit zichzelf te halen en altijd positief te blijven. Tsjakka! De laatste keer dat Emile Ratelband echt in het nieuws kwam was 15 jaar geleden. Hij deed eind 2002 als beoogd lijsttrekker van Leefbaar Nederland en lijsttrekker van Lijst Ratelband enige controversiële uitspraken over moslims. Dit leidde ertoe dat hij geparodieerd werd in het cabaret van Kopspijkers (hieronder vanaf 48:21 en vanaf 1:01:44).

 

De beste man gek is. Hij nam het in 2005 op voor Osama Bin Laden, kreeg een taakstraf omdat hij zijn ex mishandeld had en ging op 31 maart dit jaar op de thee bij Recep Tayyip Erdogan. Maar al deze incidenten vallen in het niet bij Ratelbands nieuwste boek. Daarin schrijft hij dat karakter valt af te lezen aan de gezichten van mensen en aan hun lichaamsvormen. De feelgoodgoeroe noemt de Griekse filosoof Aristoteles de eerste wetenschapper die zag ‘dat bepaalde karaktereigenschappen van dieren specifieke vormen hadden’. Ratelband concludeert hieruit dat kroeshaar bij mensen op meer chaos en minder empathie wijst, dat mensen met een groot hoofd meer rationeel zijn ingesteld en mensen met een rond hoofd sociaal zijn.

Ratelband grijpt met andere woorden terug op negentiende-eeuwse racistische theorieën die tegenwoordig ontmaskerd zijn als pseudowetenschappelijke quatsch. Frenologie, de leer dat aanleg en karakter bepaald worden door de vorm van de schedel, is een van die pseudowetenschappelijke theorieën. Jan Derksen, hoogleraar in Brussel en docent Psychodiagnostiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zegt dat de ideeën van Ratelband doen denken aan die van  Cesare Lombroso. Deze Italiaanse criminoloog was van mening dat je boeven kon herkennen aan hun lichaamskenmerken. In plaats van dat schedelmeters wetenschap bedreven bevestigden ze vooroordelen over minderheden en voorzagen ze racisme van een zogenaamd wetenschappelijke basis.

Aanhangers van schimmige rassentheorieën kunnen natuurlijk meteen naar de winkel huppelen om hun vooroordelen te zien bevestigd worden. Maar laten we hopen dat dit boek zo snel mogelijk in de ramsj terecht komt.

 

Uitgelichte afbeelding: Screenshot Kopspijkers.