Het enige waar ik nu nog aan werk is een autobiografie waarin ik zo’n beetje uitleg hoe het allemaal zo gekomen is en waarin ik mijn politieke programma nog eens kan toelichten. Het boek kan dan in de aanloop van de nieuwe verkiezingen verschijnen, in het jaar dat ik minister-president ga worden.

Dit zegt Thierry Baudet in gesprek met Trouw. Hij doet Pim Fortuyn na, die tegen vriend en vijand ook beweerde dat hij premier van ons land zou worden, ook al deed hij voor het eerst aan de Tweede Kamerverkiezingen mee.

Het interview met Trouw is niet zomaar een interview, maar een gesprek over de Tien Geboden uit de Bijbel. Baudet grijpt dit interview met beide handen aan om een PR-verhaal te vertellen, zonder enige zelfreflectie. Het negende gebod, ‘Gij zult geen valse getuigenissen spreken tegen uw naaste’, gaat niet over de leugens die Baudet vertelde tijdens het Oekraïnereferendum en het delen van nepnieuws op Twitter.

Baudet betrekt het ‘Gij zult niet doodslaan’ ook meteen op zichzelf. Pim Fortuyn is vermoord, mede omdat hij niet goed werd beveiligd. Baudet wordt nu ook bedreigd, maar het echte gevaar is volgens de FvD-leider dat Nederland over 30 jaar niet meer bestaat. Dat is volgens Baudet eigenlijk ook moord. De uitlatingen over minister Kajsa Ollongren van D66 worden nu ook ‘logischer’, want als je het referendum de nek om wil draaien ben je volgens Baudet een sluipmoordenaar van de democratie.

Een belangrijk aspect in Baudets politieke ideologie is kunst. Volgens Baudet is de kunst lelijk geworden als gevolg van het cultuurmarxisme, dat ook gezorgd heeft voor de Europese Unie en de massa-immigratie (bedoeld wordt de vluchtelingencrisis). Volgens Baudet is vervreemding van het eigene het probleem. Het cultuurmarxisme wil volgens Baudet onze eigen cultuur vernietigen. Baudet ziet voor zichzelf een messiaanse rol weggelegd: ‘Er zijn moedige mensen zoals ik voor nodig om die rare gedachtengang te doorbreken.’ Dat doet Baudet ook aan het slot van het interview, nadat hij heeft verteld premier te willen/zullen worden:

Ik zal niet zeggen dat wat ik voor het land doe parallel loopt met mijn eigen wensen, dus een zeker element van opoffering zit er wel in, maar aan de andere kant: tot voor kort was het heel normaal dat mannen verantwoordelijkheid namen voor de samenleving. Het is toch niet moeilijk om in te zien dat de hele bliksemse bende in elkaar dondert als we zo doorgaan? Ik zie mezelf als degene die in staat is om te voorkomen dat dit gaat gebeuren.

Na Joan Derk van der Capellen tot den Pol, Multatuli, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Abraham Kuyper, Pim Fortuyn en Geert Wilders werpt Thierry Baudet zich dus op als de verlosser van het vaderland. Er zit ook een Cassandra-element in: Thierry Baudet waarschuwt voor de naderende ondergang, maar niemand wil naar hem luisteren, in ieder geval niet het ‘partijkartel’. Cassandra was overigens een vrouw.

 

Afbeelding: Screenshot Youtube