Jeroen Adema over de Tweede Kamerverkiezingen en de belangrijke onderwerpen die niet aan bod komen. 

 

Een volk dat voor demagogen zwicht… 

Geert Wilders voerde tot gisteren geen campagne maar toch domineerde hij het nieuws. Uiteraard over zijn beveiliging. Nu kun je het met Wilders oneens zijn, maar de man moet wel veilig zijn campagne kunnen voeren. Is de beveiliging niet op orde dan kan hij dat niet. Op één punt had Wilders gelijk. Voor de rest ben ik van hem niet onder de indruk.  Zo vond de PVV-leider Nieuwsuur niet leuk, want die linkse NPO-journalisten stellen alleen maar lastige vragen. De NPO is toch die linkse kerk waar men de PVV niet serieus neemt? Dat klopt. Als je besluit het publiek te beledigen, zoals Fleur Agema dat deed bij Pauw en Jinek woensdagavond, dan moet je niet raar opkijken dat men je niet zo aardig vindt. Trouwens, Agema heeft het helemaal niet nodig om mensen te beledigen. Ze is slim genoeg om zonder beledigingen de eeuwig moraliserende Dolf Jansen van repliek te dienen.

Agema en de PVV zijn echter niet de enigen met aanvaringen met de NPO. Ook Jan Roos van VNL had zijn avond niet toen hij afgelopen dinsdag bij Pauw en Jinek aanschoof. Hij werd terecht gewezen door Alexander Pechtold omdat hij de geaardheid van Mark Rutte tot onderwerp van discussie zou hebben gemaakt. Sowieso kreeg Roos er bij Jinek flink van langs omdat ze hem confronteerde met de beledigende uitspraken die hij had gedaan toen hij nog televisie maakte bij GeenStijl.

Ten slotte kreeg Thierry Baudet van de rechter te horen dat zijn eis om bij het verkiezingsdebat te mogen meedoen niet gegrond is. Goh, wat vervelend, alsof een debat met 14 partijen al niet vermoeiend genoeg is. Het lijkt er wel op alsof populistisch rechts in de NPO wil snoeien omdat journalisten zoals Eva Jinek wel eens kritische vragen stellen. Wil je daaraan niet meedoen dan ga je toch zoals Henk Krol bij Koffietijd zitten, of laat je je door kinderen interviewen. Zoals Rutte, Asscher en Pechtold dat al deden.

Bij de PvdA lijdt Lodewijk Asscher aan zelfoverschatting. ‘Wij worden de grootste partij’ verklaarde hij in Enschede. Dat veel kiezers de PvdA kotsbeu zijn dat gaat er bij Asscher en Spekman niet bij in. Veel mensen die in 2012 PvdA stemden vinden dat de sociaaldemocraten hun principes hebben laten varen door actief VVD-beleid uit te voeren. Toch gaat de PvdA voor de overwinning. Maar ja, niet geschoten is altijd mis.

 

Poetin voor de poorten

Ten slotte een onderwerp dat men in verkiezingstijd niet of nauwelijks hoort: Defensie. Zoals we allemaal weten vormen de Russen weer eens een bedreiging voor Europa. In 2013 en 2014 voerde de Russische luchtmacht een schijnaanval op Zweden uit. De oorlog in Oekraïne wordt ook mede door Rusland gaande gehouden.

Poetin deinst er niet voor terug om ook Russische dienstplichtigen naar het front in Oost-Oekraïne te sturen. Officieel zijn ze uiteraard alleen op vakantie daar. We weten echter wel beter. Niemand met verstand gaat vrijwillig op vakantie naar een oorlogsgebied. De wapenstilstand die in 2015 in Minsk is overeengekomen is het papier niet waard waarop het gedrukt is. Wie garandeert ons dat Poetin of een andere Russische politicus het niet waagt om Polen of de Baltische Staten aan te vallen? Bovendien zien de Russen ook het Westen als een bedreiging en Trumps ‘geniale’ plan om de wapenwedloop nieuw leven in te blazen belooft weinig goeds.

Deze problematiek hoort dus besproken te worden, maar alle partijen zijn druk bezig met cadeautjes uit te delen die u toch niet krijgt. Beter is het om de defensie uitgaven te verhogen naar 2%, zoals is afgesproken in 2014. Helaas willen politici daar niet aan. Per slot van rekening zijn defensie en veiligheid niet populair. Belastingverlaging is dat wel en daar lokt men dus de kiezer mee.

Maar zoals een vriend van mij vorig jaar op een mooie zomeravond op het terras zei:  ‘Het lijkt soms net 1938. Men gaat uit en leeft zijn leven zonder zich te realiseren wat er gebeurt.’ In de jaren dertig ging het mis en in 1940 waren wij niet voorbereid. Laten we nu dan wel voorbereid zijn en investeren in defensie en heel misschien moeten we de dienstplicht toch maar weer herinvoeren. Ook al wil D66 daar niets van weten…