Politiek commentator Thijs Kleinpaste schreef dat de agenda van Thierry Baudet voor politieke vernieuwing lijkt op wat D66 in vroeger jaren ook wilde. Oppervlakkig gezien heeft Kleinpaste gelijk. Maar het Forum voor Democratie is absoluut niet D66 nieuwe stijl.

 

In zijn boek Particratie schrijft voormalig FvD-sympathisant Arnout Maat dat D66 haar politieke ideaal van democratische vernieuwing heeft verraden. De Democraten waren voor het referendum en de gekozen minister-president, maar deze idealen zijn nu in de ijskast gezet. Thierry Baudet speelde handig op deze gevoelens in door het beroemde filmpje van Hans van Mierlo in de Amsterdamse Grachtengordel bijna perfect na te doen.

Het Forum voor Democratie lijkt echter in de verste verte niet op de partij uit 1966 van H.A.F.M.O. en Hans Gruijters. De Democraten waren vooruitstrevend en stonden een progressief sociaal-liberalisme voor. Hans van Mierlo zelf wilde begin jaren zeventig zelfs samen met de PvdA en de PPR een progressieve volkspartij vormen. Het Forum is gans anders. Het FvD is een reactionaire partij die de idealen van de Franse Revolutie wil terugdraaien, xenofobe complottheorieën over ‘omvolking’ propageert en zeer nationalistisch is. D66 was en is een internationaal georiënteerde partij.

Maar heeft D66 dan wel populistische trekken? Hoewel D66 zich in de jaren zestig, met enige ironie, een Boerenpartij voor intellectuelen noemde en het Forum voor Democratie in feite een PVV voor hoger opgeleiden is, leken D66 en de Boerenpartij totaal niet op elkaar. De Boerenpartij, die in 1963 met drie zetels in de Tweede Kamer kwam en in 1967 net als D66 zeven zetels haalde, was inderdaad een protestpartij, maar het was een populistische protestpartij voor de ‘kleine man’. De Boerenpartij herbergde bovendien allerlei extreemrechtse figuren, zoals Hendrik Adams en Evert Jan Roskam die fout waren in de oorlog. D66, maar ook andere vernieuwers als Provo, Nieuw Links in de PvdA en PSP en PPR hielden zich terecht verre van de Boerenpartij.

Thierry Baudet werpt zich graag op als man van het volk en democraat, maar zijn idealen hebben maar weinig met democratie te maken. De FvD-voorman houdt niet van de parlementaire democratie. Niet alleen voelde hij zich ‘verheven’ boven het politieke debat dat tijdens de Algemene Beschouwingen werd gevoerd, maar ook demonstreerde hij maar heel weinig van het praktische Kamerwerk te begrijpen, door de uitdrukking ‘oordeel Kamer’ volkomen verkeerd te interpreteren. Daarnaast wil Baudet, als hij aan de macht komt, allemaal ‘vervelende’ mensen ontslaan. Weermannen en leraren die het met hem oneens zijn, maar ook de voorzitter van werkgeversorganistie VNO-NCW. Thierry Baudet lijkt niet op Hans van Mierlo, maar heeft meer weg van Willem Treub, F.C. Gerretson, Pieter Jongeling en A.J. Verbrugh die de parlementaire democratie hekelden en een meer autoritaire regering wensten. 

 

Afbeelding: Screenshot Youtube

 

Zakenkabinet of dictatuur?

 

De radicalisering van Thierry Baudet