Zware beschuldigingen kun je niet zomaar uiten. Iemand een nazi noemen omdat hij ‘wit’ is en een andere mening debiteert is achterlijk. Dit betekent echter niet dat je van de weeromstuit moet zwijgen wanneer je met echt fascisme of echt racisme te maken hebt. Theodor Holman gooit met zijn anti-Godwinbetoog echter het kind met het badwater weg. Je moet het beestje soms bij de naam moeten kunnen noemen.

De racistische rellen in Charlottesville werden in ons land – hoe kan het ook anders? – al snel teruggebracht tot klein vaderlands gedoe. Scenarioschrijver Willem Bosch vergeleek de nazi’s in Charlottesville met de aanhangers van Thierry Baudet. De FvD-leden waren volgens hem niet minder erg. Deze provocerende tweet leidde tot veel ophef op Twitter. Wat opviel was dat er nauwelijks inhoudelijke kritiek was, maar dat Bosch én zijn partner Sarah Sluimer kapot moesten worden gemaakt. In zijn tweet richtte mislukt politicus Jan Roos zijn pijlen niet alleen op Bosch maar ook op Sluimer, waar hij niet lang geleden een twitterfittie mee heeft gehad. Columnist Jan Dijkgraaf ging een stapje verder en kon het niet laten in zijn briefje aan Willem Bosch te beginnen over het kind dat de scenarioschrijver met Sluimer heeft. Anonieme twitterhorden gingen helemaal berserk en publiceerden bovendien de adresgegevens van Bosch en Sluimer, waarop het duo twitter (tijdelijk) voor gezien hield. Als vanouds was de bekrompen hokjesgeest weer koning in ons land.

In zijn column ‘Het ‘eigenlijk ook’-virus manifesteert zich steeds virulenter’ maakt Holman geen word vuil aan de intimidatie van Bosch en Sluimer door de anonieme twitterhorden. Dat is een gemiste kans, want onze vrijheid van meningsuiting wordt niet alleen beperkt door een linkse moraalpolitie (vrij naar Jean-Pierre Geelen), maar ook door het ‘dit is demonisering’-virus. Natuurlijk, je moet mensen niet lichtvaardig voor racist, antisemiet, fascist, nazi, maoïst of stalinist uitmaken, maar als er een taboe op zulke termen komt dan kunnen we nauwelijks nog kritiek op extremistische gekkigheid uiten.

Wat krijgen we dan? ‘Robert de Haze Winkelman promoot racistische en antisemitische artikelen maar je mag hem geen racist of antisemiet noemen, hij waarschuwt gewoon voor de gevolgen van de massa-immigratie.’ En: ‘Die ideeën van Thierry Baudet over omvolking, dat gaat gewoon over cultuur. Dat extreemrechts in de Verenigde Staten deze term ook gebruikt, tja, daar gaat het helemaal niet om. Omvolking is een feit. De elite wil dit. Daar zijn allemaal bewijzen voor. De media laten dit echter niet zien, wat een bewijs is dat zij ook in het complot zitten.’ En ook: ‘Dat een Syrisch jongetje verdrinkt is vervelend voor de Nederlandse zwembadgasten. Die Syriërs zijn allemaal verkrachters, want ze zijn moslim, en hebben het op onze vrouwen voorzien.’

Holman meent dat racisten er trots op zijn racist te zijn. Dat geldt misschien voor sommige racisten, maar de meeste racisten willen liever niet zo genoemd worden. Er zijn ook maar heel weinig openlijke antisemieten in ons land. Je kunt, als je een betaalde baan hebt, maar beter een beetje geheimzinnig doen over je ware politieke motivaties, mocht je een extremist zijn. Anders betekent dit het einde van je carrière. Daarom zijn er ook zo weinig openlijke PVV-stemmers in ons land, behalve onder laagopgeleiden. Want PVV-stemmen is not done.

Over de PVV gesproken, Geert Wilders en ook Thierry Baudet noemen zichzelf uiteraard niet extreemrechts. Vervolgens roepen ze wel allemaal dingen die als extreemrechts worden uitgelegd, dikwijls ook bewust, want voor een populist is er niets fijner dan te klagen dat je wordt ‘gedemoniseerd’. Uiteraard gaat de vlieger ook voor links op. De Internationale Socialisten en AFA beschouwen zichzelf echt niet als extreemlinks. Eigenlijk zijn zij heel normaal. De anderen, de kapitalisten, de neoliberalen, de zionisten en natuurlijk de witte mannen, die zijn pas echt gevaarlijk.

De meeste extremisten verschuilen zich achter kronkelredeneringen, vol valse insane troll logic, om de buitenwereld zand in de ogen te strooien. Ze willen dat hun extremistische opinies breder worden gedeeld. Het laatste wat je dan moet doen is openlijk uitkomen voor je ware motivaties, want daarmee ontmasker je jezelf. Waren alle extremisten maar zo rechtdoorzee. Dan konden we ze makkelijk herkennen en politiek isoleren. Maar zo werkt de wereld niet. Wij moeten ze ontmaskeren.

Je mag, als linkse of rechtse criticus, dus best het beestje bij de naam noemen indien het waar is. Als het praat als een fascist, loopt als een fascist en eruit ziet als een fascist dan is het fascist. Of John Cleese.

 

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons