Komende woensdag zullen er in een aantal gemeenten verkiezingen worden gehouden. Landelijk zijn de gemeenteraadsverkiezingen pas in maart, maar vanwege naderende herindelingen zullen onder ander de inwoners van Leeuwarden en Zevenaar nu al naar de stembus mogen.

De verkiezingen zullen in Den Haag ongetwijfeld met grote belangstelling gevolgd worden. De landelijke kopstukken zijn weliswaar niet uitgebreid op campagne geweest in de voorbije weken, maar de uitslagen zullen woensdag een eerste belangrijke graadmeter zijn voor het nieuwe kabinet.

Er bestaan natuurlijk een groot aantal lokale partijen, die overigens steeds meer aanhang krijgen, maar veel mensen laten zich bij de gemeentelijke verkiezingen vooral leiden door de landelijke politiek. Als de landelijke coalitiepartijen komende woensdag een verlies lijden, is dat veelzeggend wat betreft het draagvlak voor de coalitie. En reken maar dat er dan bijgestuurd zal worden in aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart. Toch blijft het slechts een indicator. In veel gemeenten doen een groot aantal landelijke partijen helemaal niet mee. Bijvoorbeeld het Forum voor Democratie; ook de PVV doet in de meeste gemeenten niet mee.

In maart zullen we nog beter weten hoe de vlag erbij hangt, maar toch zal op veel partijbureaus woensdagavond met spanning op de uitslag worden gewacht.