Halbe Zijlstra beging zijn misstap niet als minister. Toch kan hij beter aftreden. Omdat in deze tijd de waarheid onder druk staat.

 

Staatsrechtelijk gezien kan Halbe Zijlstra gewoon aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken. Hij beging zijn misstap namelijk als VVD-Kamerlid, niet als minister. De website Frontbencher voorspelde gistermiddag dat Zijlstra vermoedelijk zou aanblijven, omdat de VVD en D66, en wellicht ook de christelijke partijen hem zullen blijven steunen. Gezien de extra informatie waarmee de Volkskrant gisteravond kwam, dat Zijlstra niet alleen loog maar ook nog eens de speech van Poetin verkeerd begreep, is het echter nog maar de vraag of de coalitiepartijen wel het vertrouwen blijven stellen in de minister.

Maar er speelt ook iets anders, iets fundamenteels. In een tijd waarin de waarheid onder druk staat is het verzinnen van ontmoetingen wel het laatste waaraan een minister zich schuldig kan maken. En al helemaal een ontmoeting met Poetin. De Russen – en hun populistische lakeien hier – zouden deze zaak genadeloos blijven uitbaten als hij aanblijft.

Aftreden is daarom de enige juiste keuze. Alleen zo kunnen we de geloofwaardigheid van de Nederlandse overheid handhaven. Er spelen namelijk meer zaken mee, belangrijkere zaken, dan alleen binnenlandse politieke spelletjes en coalitiebelangen.

Afbeelding: Wikipedia Commons