GroenLinks heeft blijkbaar nog steeds AKP-aanhangers in de partij.

 

In september 2016 kwam Ilhan Tekir in het nieuws, een GroenLinks-raadslid in Gornichem dat uiteindelijk uit de fractie werd gezet omdat hij sympathiseerde met het repressieve beleid van Erdogan. GeenStijl heeft nu een tweede  Ilhan Tekir ontdekt, Mehmet Kocadag uit Veendam. Mehmet Kocadag is voorzitter van de plaatselijke Diyanetmoskee en stond in 2014 op nummer 2 van de GroenLinks-kieslijst.

Toen de Tweede Kamer in september 2016, na de mislukte coup en de massa-arrestaties door Erdogan dus, een einde wil maken aan het financieren van moskeeën door de Turkse regering via Diyanet noemde Kocadag het besluit van ons parlement ‘puur fascisme’.  Hij was in juli vorig jaar ook heel blij dat de coupplegers waren opgepakt. ‘Het is een afschuwelijke daad. Elke hand die de democratie aanvalt, moet afgehakt worden.’ Volgens Kocadag meenden veel Turken dat de Gülenbeweging, die achter de coup zou zitten, gesteund werden door de Amerikaanse CIA die op die manier van Erdogan wenste af te komen. Uiteraard deed Kocadag niets om deze complottheorie tegen te spreken.

Maar het wordt nog leuker, op januari postte Kocadag op Facebook de tekst ‘Amk german gavuru’, wat zoiets betekent als ‘Fuck de Duitse ongelovigen’. Kocadag deed dit in reactie op een post van een Turkse TV-zender over Duitsland, waar Turken niet mochten zwaaien met Ottomaanse vlaggen met drie halve manen. Veel Duitse en Nederlandse Turken reageerden woedend op dit nieuwsbericht en vonden de Duitsers en het hele Westen hypocriet, omdat de vrijheden waar de westerlingen zeiden voor op te komen niet voor Turken zouden gelden. Ook Kocadag vond dit en hekelde de Duitse ongelovigen collectief.

We kunnen GroenLinks nu heel erg gaan bashen, maar dat zou niet helemaal terecht zijn. In elke partij zitten rotte appels. Mehmet Kocadag bekleedt op dit moment bovendien geen vertegenwoordigende functie bij GroenLinks. We kunnen de partij bovendien Kocadags omstreden uitlatingen niet aanrekenen, omdat hij die deed in 2016 en 2017, ruim twee jaar nadat hij een vergeefse poging deed om in de gemeenteraad te komen. De kwestie rond Ilhan Tekir is veel kwalijker, omdat GroenLinks deze politicus een tijdlang de hand boven het hoofd probeerde te houden, in de eerste plaats de gemeenteraadsfractie in Gorinchem.

Het spreekt echter vanzelf dat GroenLinks Kocadag in de toekomst niet meer kandideert voor de gemeenteraadsverkiezingen.