Jeroen Adema over de verkeerde prioriteiten van D66 Amsterdam en GroenLinks.

 

Terwijl de wereld gespannen toekijkt hoe de Noord-Koreanen en de Amerikanen steeds dichterbij een nucleaire oorlog komen maakt men zich bij de Amsterdamse D66-afdeling over andere dingen druk. Namelijk wat u van genderneutraliteit vindt. En wee de ongelukkige ziel die dit niet belangrijk vindt. Die krijgt namelijk het Amsterdamse raadslid Jan Bert Vroege achter zich aan.

Goh, zou u zich afvragen, heeft een raadslid niet wat beters te doen? Kennelijk niet. Toen columnist Marcel Duyvestein terecht opmerkte dat genderneutraliteit misschien niet het meest belangrijke probleem op de agenda was werd ons voormalige liefdevolle lid van de PvdA afgeschilderd als een boze witte man die uit de provincie komt.

Geen wonder dat veel mensen een hekel aan D66 beginnen te krijgen. Als je opmerkt dat genderneutrale toiletten en het ‘dames en heren’ vervangen door beste reizigers goedkope symboolpolitiek is word je meteen gelijkgesteld met Thierry Baudet en Donald Trump. Waanzin. Ook al vinden D66-politici dit misschien persoonlijk, het is schandalig dat andersdenkenden door een politicus als ‘achterlijke’ provincialen worden weggezet. Ik leg het daarom nog een keer uit. Er bestaat zoiets als prioriteiten stellen. Bovenaan de lijst staat op dit moment de dreigende oorlog met Noord-Korea, die in het slechtste geval aan honderden miljoenen het leven zal gaan kosten. Ook het klimaat, de betaalbaarheid van de zorg en de migratiecrisis zijn belangrijker dan de genderdiscussie. Dat zijn zorgen waarmee de gemiddelde Nederlander te maken heeft. En juist daar gaat het bij D66 en GroenLinks fout.

Zowel D66 als GroenLinks zijn yuppenpartijen geworden. Mensen die zelf goed geboerd hebben en met de mond hartstikke progressief zijn, zolang het hen maar niets kost. Dat mag natuurlijk, maar deze opvatting staat haaks op het sociaal-liberalisme en waar GroenLinks ooit voor stond. Jesse Klaver kon tijdens de formatie echt wat doen aan misstanden in de zorg en de minima een zetje naar boven geven. Zowel de VVD als het CDA waren bovendien bereid om de hele klimaatparagraaf van GroenLinks over te nemen. Maar GroenLinks vond het veel belangrijker om principieel over te komen bij de progressieve goegemeente in de Grachtengordel. Daarom hield men de poot stijf in de vluchtelingendiscussie. De genderneutrale drammers, die je ook bij D66 hebt, zullen denk ik aan het kortste eind trekken in de formatie. Homo-emancipatie en voltooid leven, D66-stokpaardjes waar de ChristenUnie liever niet aan wil, zijn op dit moment immers veel belangrijker om te verdedigen. Tijdens de formatie moet je geven en nemen. Dan is het belangrijk dat je pal staat voor de belangrijkste thema’s en toegeeflijk bent ten aanzien van de minder belangrijke onderwerpen.

Genderneutraliteit is voorts geen onderwerp waarover Nederlanders buiten de Amsterdamse ring zich heel druk over maken. Het is een non-discussie en ik hoor er veel flauwe grappen over. Worden de transgenders daadwerkelijk geholpen met genderneutrale omroepen in de trein en genderneutrale toiletten? Een retorische vraag, maar het antwoord is dus neen. Heeft iemand transgenders überhaupt wel eens gevraagd wat zij eigenlijk willen? Of zijn deze zogenaamde zaken heel regentesk in achterkamertjes besproken? Trouwens, waren D66 en GroenLinks niet juist tegen achterkamertjespolitiek?

Zo kunnen we doorgaan totdat het in Korea knalt. Mocht het echt oorlog worden, gaan wij dan de schuilkelders in of gaan we aan Kim-Jong Un vragen of zijn kruisraketten genderneutraal zijn?

Zo blijven we bezig voordat de bom valt. Een kleine geruststelling, voor de bom zijn wij allemaal gelijk.