GroenLinks is in Amsterdam en Utrecht de grootste geworden. En in Rotterdam komt DENK vanuit het niets op vier zetels. 

 

De winst van GroenLinks is ten koste gegaan van de PvdA en D66. De partij van Alexander Pechtold wordt ongetwijfeld aangerekend dat zij in de regering is gaan zitten, terwijl GroenLinks voor de oppositie koos. Dat D66 vorig jaar per se wilde dat GroenLinks zou aanschuiven in plaats van de ChristenUnie kwam ook hierom: Pechtold en de zijnen vreesden dat D66 zetels zou verliezen aan GroenLinks als de partij van Jesse Klaver in de oppositie zou blijven. Vanuit de oppositie kun je namelijk altijd roepen dat het anders moet, terwijl je als regeringspartij ook verantwoordelijk bent voor beleid waar je niet voor 100% achter staat.

Toch is de winst voor GroenLinks niet geheel zonder risico. In Amsterdam, Utrecht en andere steden waar de partij de grootste is geworden moet men het voortouw nemen bij de collegevorming. Dit betekent verantwoordelijkheid. Compromissen sluiten. GroenLinks kan veranderen in een bakfiets-PvdA, een regentenpartij die bij radicale linkse kiezers een meh-gevoel oproept. Die gaan dan liever voor een echte linkse gewetenspartij. De Partij voor de Dieren, BIJ1 of misschien NIDA.

Dan de winst van DENK. Die was uiteraard niet onverwacht. DENK heeft een ijzersterk netwerk, namelijk de Turkse moskeeën in ons land. Vroeger werd er via deze moskeeën propaganda voor de PvdA bedreven, nu zijn ze pro-DENK. Dat DENK het zo goed heeft gedaan stemt absoluut niet vrolijk. Denk hierbij aan de stemvergelijker waarmee de partij deze week nog kwam, waarin het ontkennen van de Armeense Genocide een centrale rol speelde.

Ten slotte nog een woord over die andere populisten, de PVV en het Forum voor Democratie. Hun winst viel tegen. Van de PVV was het tegenvallende resultaat eigenlijk niet onverwacht, gezien de vele querulanten op de lijsten. Het Forum voor Democratie had hier – in mindere mate – ook last van. Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse FvD-lijst, heeft enkele weken voor de verkiezingen zelfs besloten om van zijn raadszetel af te zien, mocht hij in de gemeenteraad van Amsterdam worden verkozen. Hij had in een semi-besloten app-groep allemaal rabiate dingen geroepen, onder andere over de doodstraf en homo’s. Minstens zo kwalijk waren echter de uitlatingen van Kristina Türkmen, die ISIS-strijders de handen en geslachtsdelen wilde laten afhakken en vond dat een radicale imam moest worden opgehangen louter vanwege zijn mening. Türkmen bleef na excuses gewoon op de lijst staan.

Morgen weten we uiteraard meer en zal Fabian van Hal ook een duiding in het zakje doen.

 

Update 23:04

Volgens Chris Dorsman, Our man in The Hague (Ewout Klei, vrij naar Graham Greene) heeft NIDA naar alle waarschijnlijkheid een zetel gescoord in de Hofstad. De groep deed ook in Rotterdam mee, waar men concurrentie had van DENK.