De PvdA wil een strenger immigratiebeleid, in navolging van de Deense en Oostenrijkse sociaaldemocraten. Verloochent de partij hiermee haar sociaaldemocratische principes? 

 

Volgens critici uiteraard wel. Volgens twitteraar @LosCornelis verlaat de PvdA in navolging van Denemarken definitief de sociaaldemocratie.

Toch, als je de uitzending van Nieuwsuur bekijkt en de PvdA-website leest, proberen Lodewijk Asscher en de zijnen van hun nieuwe standpunt een heel sociaal-democratisch verhaal te maken. Geen populistische retoriek, maar ze zeggen de vrijheden van de Nederlandse samenleving centraal te willen stellen. Progressieve critici van de PvdA zullen hier echter een aanval op moslims in zien, de groep immigranten die volgens populistische migratiecritici niet integreert.

De PvdA kijkt ook naar de langere termijn. Er moet, aldus de partij, een Marshallplan voor Afrika komen, om zo de oorzaken van immigratie weg te nemen. Tevens moeten de meest kwetsbare vluchtelingen worden opgevangen door Europa. Voorts wil de PvdA segregatie en gettovorming tegenaan en investeren in wijken waar veel migranten wonen.

Progressieve critici vinden een Marshallplan ongetwijfeld een goed idee, maar willen ongelimiteerd vluchtelingen opvangen vanuit een progressieve Gesinnungsethik. Volkskrant-columniste en feministe Asha ten Broeke verwoordde dit linkse levensgevoel ooit het beste, door te pleiten voor een vaste lijndienst tussen Afrika en Europa. Dat de PvdA zich tegen zulke opvattingen verzet, in navolging van de Denen en de Oostenrijkers, wordt als verraad aan de linkse idealen gezien.

Het nieuwe PvdA-standpunt moet je natuurlijk ook beschouwen in het licht van de dramatische electorale neergang van de partij. Om het ‘volk’ toch weer warm te maken voor de PvdA is de partij aan het ‘herbronnen’. De Britse partij Labour heeft dit ook gedaan onder leiding van Jeremy Corbyn, die niet toevallig ook laatst in Nederland was op een PvdA-evenement. Corbyn doet het met zijn uiterst linkse standpunten, ook op economisch en sociaal gebied, niet alleen goed bij de progressieve intellectuele elite (die net als Corbyn fel anti-Israël is), maar ook bij een deel van de arbeiders.

Misschien wint de PvdA met deze herbronning een deel van het ‘volk’ terug. De progressieve intellectuele elite is echter al massaal overgestapt naar GroenLinks. De recente koerswijziging van de PvdA is voor de spraakmakende gemeente in de Grachtengordel nog een argument om de partij van Lodewijk Asscher definitief de rug toe te keren.