Drie partijen die meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen willen dat er geen nieuwe moskeeën meer in de hoofdstad mogen worden gebouwd. En twee partijen vinden dit een beetje.

 

De PVV doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, maar wel het Forum voor Democratie en de SGP, beide partijen worden aangevoerd door een vrouw. Ook een lokale bejaardenpartij, de Partij voor de Ouderen, is tegen nieuwe moskeeën. Blijkbaar is deze partij er niet voor islamitische ouderen.

Dat het FvD en de SGP ook tegen de bouw van moskeeën zijn bewijst dat beide partijen, net als de PVV, kritisch staan tegenover de principes van onze rechtsstaat. In onze grondwet is de vrijheid van godsdienst immers verankerd. Het Forum voor Democratie flirt niet alleen met racisme maar ook met moslimhaat en is vanzelfsprekend anti-islam, ook al heeft de partij het veel minder vaak over de islam dan de PVV. De nationaal-christelijke SGP beroept zich soms op de vrijheid van godsdienst, maar alleen om christelijke en soms joodse privileges te beschermen. De islam is een valse godsdienst volgens de mannenbroeders (en de lijstaanvoerdster in Amsterdam) en moet volgens de 21 woorden uit Artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis worden bestreden.

Maar wat mij het meeste tegenvalt is het standpunt van de ChristenUnie. De partij is hierin ‘neutraal’. Vreemd, want partijleider Gert-Jan Segers zegt altijd voor de godsdienstvrijheid van iedereen te zijn. Of geldt dat toch opeens niet voor moslims, als het puntje bij paaltje komt?

 

Moskee Amsterdam

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons