Vandaag werd er in de Tweede Kamer gestemd over een motie waarin het kabinet werd opgeroepen niet mee te werken aan een mogelijk Turks referendum over het invoeren van de doodstraf in dat land. Het kabinet had dat zichzelf al voorgenomen en de motie werd bovendien met een overgrote meerderheid aangenomen. Slechts twee kleine partijen stemden tegen. 

De eerste partij die tegen stemde zal voor de meeste volgers van de Nederlandse politiek geen grote verrassing zijn. De partij DENK onder leiding van Tunahan Kuzu draait zelf doorgaans om de hete brei heen, maar sympathiseert overduidelijk met het gedachtegoed van de Turkse president Erdogan. Het is niet verwonderlijk dat zij als een van de weinigen van mening waren dat hun geliefde leider in Ankara hier gewoon zijn doodsreferendum mag komen houden.

Maar tot verbazing van sommigen stemde ook het Forum voor Democratie tegen de motie. De partij vindt het blijkbaar geen enkel bezwaar dat Erdogan in onze liberale democratie een referendum komt houden dat mogelijk vele onschuldige mensen het leven gaat kosten. Want dat zijn de feiten: de voorgenomen doodstraf in Turkije heeft het doel de politieke tegenstanders en vermeende coupplegers tegen Erdogan definitief uit de weg te ruimen.

Blijkbaar gaat de referendum-verdwazing van Forum voor Democratie zo ver dat er zelfs onschuldige mensen voor mogen worden gedood. Het Forum zegt de democratie te willen versterken, maar doet het tegenovergestelde. Een referendum is überhaupt geen versteviging van de democratie, eerder een uitholling, maar een volksraadpleging over de doodstraf komt vooral neer op een volksgericht. Het gaat nog verder dan een dictatuur van de meerderheid.

De referendumliefde heeft Baudet en Hiddema blind gemaakt voor de gevolgen. Gelukkig was een overweldigende meerderheid van onze Tweede Kamer verstandiger dan de twee clowns die politiek Den Haag sinds 15 maart rijk is.