Donderdagavond waren FvD-Kamerleden Thierry Baudet en Theo Hiddema op bezoek in de latenight-talkshow van Humberto Tan. Ze kwamen daar om te praten over hun eerste maanden als Kamerlid. Een eer die bepaald niet ieder Kamerlid ten deel valt, maar juist de partij die het meest klaagt over zogenaamde demonisering van de media kon zich weer een avond laten fêteren op televisie. Eerder op de dag stond Baudet al uitvoerig in het middelpunt van de belangstelling vanwege zijn piano. 

Uiteraard werden er ook kritische vragen gesteld aan het duo. Onder andere over de beschuldigingen dat het Forum voor Democratie racistische elementen en personen zou herbergen. Hiddema ging fel tegen Tan in; hij vond de beschuldigingen complete onzin.

Maar alhoewel het veel te ver zou gaan om de persoon Hiddema een racist te noemen, maakte hij de situatie met zijn tirade alleen maar erger. De advocaat sprak van een ”rassenprobleem” dat ”tussen de lakens” opgelost moest worden. Hij is juist groot voorstander van rassenvermenging, in tegenstelling tot Baudet die in het verleden gewoon openlijk uitkwam voor zijn weerzin van wat hij noemt ”homeopathische verdunning”. Maar dat Hiddema het woord ”rassenprobleem” in alle ernst gebruikte, deed al menig wenkbrauw fronzen.

Baudet greep in bij het relaas van Hiddema, en fulmineerde tegen presentator Tan dat al die beschuldigingen van racisme er ”aan de haren werden bijgesleept” en dat hij niets had met racisme. Met inhoudelijke weerleggingen kwam hij niet. Het is jammer dat Tan niet verder inging op Baudets eerder uitlatingen over ”homeopathische verdunning” van de bevolking ”opdat er nooit meer een Nederlander zou bestaan”. Vooralsnog blijft het gissen hoe Baudet die uitspraken wil classificeren als niet racistisch. Zelfs als hij het zo niet bedoelt, heeft hij hiermee gepleit voor raszuiverheid.

Ook ging Tan niet verder in op de aanwezigheid van Robert de Haze Winkelman bij het Forum voor Democratie. De voormalige senator zetelt in de raad van advies bij de partij. Op Twitter liet hij zich onlangs positief uit over een beruchte rassentheorie waarbij wordt geloofd dat er een complot is tegen het Europese volk om hen tot een volgzaam soort te maken. Het is het soort theorieën waar de nazi’s hun gedachtengoed op stoelden. Dat kun je Baudet en Hiddema niet kwalijk nemen, maar de vermoorde onschuld spelen wanneer je partij in verband wordt gebracht met racisme is dan wel heel goedkoop.

Baudet kwam dus weer goed weg op nationale televisie. Hij blufte zich door de kritische vragen heen, waardoor die ook amper nog gesteld werden door Tan. Wij zijn benieuwd wanneer Baudet zich weer beklaagt over de zogenaamde hetze die de media tegen hem voeren. Het tegendeel lijkt eerder het geval: Baudet komt overal mee weg.