De Dagelijkse Standaard haalt Thierry Baudet instemmend aan, die de Tweede Kamer een fopparlement noemt. Populistische politici en populistische media zaaien wantrouwen tegen de parlementaire democratie.

 

Democratie is iets ingewikkelds. Het is niet alleen de helft plus één beslist. Dat is een hele naïeve opvatting van democratie. Het betekent ook een set van procedures en regels, die nodig zijn om besluitvorming een beetje in goede banen te leiden. Daarnaast wordt onze democratie ondersteund door de rechtsstaat, die de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, gelijke behandeling en andere grondrechten garandeert.

Populisten staan kritisch tegenover die set van regels en procedures, omdat die ingewikkeld zijn. Ze denken dat een poll in De Telegraaf over de vraag of het incident in Den Haag op 5 mei wel of niet een terroristische aanslag is ons verder helpt. Maar de waarheid is niet democratisch. Dan kunnen we net zo goed stemmen over de vraag of er gisteravond een roze olifant in een tuinbroek bij mij heeft aangebeld.

Ook opiniewebsite De Dagelijkse Standaard doet aan de populistische gekte mee en noemt in navolging van Thierry Baudet onze Tweede Kamer een fopparlement. Baudet hekelt de besluitvorming in ons parlement, omdat de coalitiepartijen elkaar de hand boven het hoofd houden en stemuitslagen vaak een te verwachten uitkomst hebben. Baudet doet het voorkomen alsof zijn inzicht nieuw is, maar deze praktijk bestaat uiteraard al jaren. De regering kan alleen blijven zitten als ze beschikt over het vertrouwen van de meerderheid in de Tweede Kamer. Dat betekent dat coalitiepartijen elkaar helpen in de Tweede Kamer om hun regering in het zadel te blijven houden. Soms leidt dit inderdaad tot gekke situaties, maar zonder deze stabiliteit is er geen regering die beleid maakt.

En dat is ook zo paradoxaal bij de populisten. Aan de ene kant willen ze een krachtige regering (lees een rechtse regering) die een duidelijk beleid voert, maar aan de andere kant proberen ze het beleid van de huidige regering zo veel mogelijk te ondermijnen. Thierry Baudet voelt zich in de Tweede Kamer sowieso niet heel erg thuis. Het salaris en het podium is leuk, maar parlementaire debatten zijn heel vervelend omdat je dan tegenspraak krijgt. Baudet wil liever alleen maar zenden en zijn volgzame kudde vertellen hoe het allemaal zit. Hij had beter televisiedominee kunnen worden.

 

 

Afbeelding: Screenshot Youtube