Homo-emancipatie en vrouwenemancipatie zijn linkse thema’s, geen rechtse, volgens de voormalige GroenLinks-voorvrouw.

 

Hoofddoek aan de wilgen

Femke Halsema, de ongekroonde koningin van links Nederland, neemt soms standpunten in die in haar koninkrijk slecht vallen. Neem haar omstreden uitspraak over de hoofddoek. Halsema liet zich ooit ontvallen dat ze hoopte dat moslima’s dit kledingstuk aan de wilgen zouden hangen. Niet dat ze tegen het recht van moslima’s was om een hoofddoek te dragen, maar Halsema beschouwde het toch als een onderdrukkend symbool van het patriarchaat. Dat mocht ze niet zeggen van boze briefschrijfsters, vrouwen die zichzelf tegenwoordig intersectionele feministen noemen. Halsema was met deze opmerking een islamofoob en dus een racist te worden, iemand die principieel niet verschilde van Geert Wilders.

Uiteraard is Halsema allesbehalve racistisch, maar het feit dat ze genadeloos werd verketterd laat zien dat een deel van links regressief en antiliberaal is.

 

Opportunistische populisten

Halsema heeft gelijk dat er mensen en partijen op rechts zijn die ten onrechte de emancipatie-agenda hebben omarmd. Partijen als de PVV en het Forum voor Democratie natuurlijk, maar helaas ook het CDA, verdedigen nu homorechten en vrouwenrechten, mits je hiermee de islam kunt bashen. Ze hebben het over ‘onze normen en waarden’, ‘joods-christelijke waarden’ die moslims niet zouden hebben. Niet dat joden, om nog maar te zwijgen over christenen, zo homovriendelijk of vrouwvriendelijk zijn, maar onze geseculariseerde cultuur is inderdaad wat homovriendelijk dan bijvoorbeeld Iran of Pakistan.

Maar PVV en FvD hebben natuurlijk niks met homorechten en vrouwenrechten, to put it mildly. PVV-lijstduwer voor de Haagse gemeenteraad Henk Bres heeft in het verleden behalve pedoseksuelen ook homo’s in elkaar geslagen.  FvD-kandidaat Yernaz Ramautarsing heeft in een besloten politieke app-groep allemaal bizarre berichten verstuurd, onder andere dat hij het kwalijk vond dat homo’s zich niet wilden voortplanten, wat slecht zou zijn voor het blanke IQ. Ook nodige het FvD voor de winterschool de omstreden Amerikaanse politicoloog Joshua Mitchell uit, die in gesprek met het dagblad Trouw het homohuwelijk vergeleek met trouwen met je huisdier. En FvD-leider Thierry Baudet ten slotte verdedigde de omstreden relatiegoeroe Julien Blanc, onder andere Blancs stelling dat vrouwen door hun seksuele partner niet alleen maar met respect behandeld willen worden.

 

Liberale vrijheid

Maar toch heeft Halsema ongelijk. Het liberale deel van rechts, D66 natuurlijk, maar ook de ‘linker’flank van de VVD en last but not least de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie, stond en staat pal voor homorechten. D66 was de partij die het homohuwelijk heeft mogelijk gemaakt en maakt zich nog steeds sterk voor de rechten van homo’s. Maar de VVD is niet alleen Frits Bolkestein, die in de jaren negentig tegen het homohuwelijk was, maar ook Molly Geertsema (de voorganger van Hans Wiegel), die zich uit volle overtuiging hard heeft gemaakt voor de emancipatie van homoseksuelen. De JOVD ten slotte was de motor achter Paars, de coalitie die het homohuwelijk heeft gelegaliseerd. De JOVD maakte vanaf de jaren zeventig de weg voor paars vrij door het organiseren van de informele Des Indes-bijeenkomsten in Den Haag, waar VVD’ers en D66’ers samen met PvdA’ers droomden over een seculier kabinet zonder confessionelen. Dit terwijl links in de jaren zeventig vooral bezig was met ontwikkelingshulp, solidariteit met Cuba en Chili, het boycotten van Outspan-sinaasappelen en meer algemeen de spreiding van kennis, inkomen en macht.

Homorechten werden pas eind jaren zeventig op de politieke agenda gezet, door de liberalen. Natuurlijk waren linkse partijen ook voor, maar onze ‘progressieve’ verworvenheden danken we toch echt aan de liberalen.

Halsema is voor een linkse politica trouwens ook best liberaal. Vandaar dat ze in 2006 door de JOVD werd uitgeroepen tot ‘liberaal van het jaar’. Een beetje meer open minded naar rechts zou daarom fijn zijn.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons