Chris Dorsman waarschuwt in zijn gastcolumn tegen Thierry Baudet en de zijnen.

 

Jalta had er zijn mond vol van in 2017. Behalve op “SJW’s”, “identiteitspolitiek” en GroenLinks (behalve de leuke meisjes van Dwars) was de opiniesite dit jaar heel kritisch op extreemrechts en specifiek het Forum voor Democratie.

Als activist kan ik daar principieel niet op tegen zijn, gezien het een gedeelde vijand is die ik liever vandaag nog zie verdwijnen. Maar het plaatje is groter dan alleen Baudet en de opkomst van Forum voor Democratie. Dit jaar viel er te zien dat extreemrechtse groeperingen actiever en zichtbaarder zijn geworden. En ze deinzen er niet voor om de levens van anderen in gevaar te brengen. Denk aan de wegblokkade bij Dokkum, waar Pro Zwarte Pieten een bus met tegenstanders klem reden op de snelweg. Zogenaamd ludieke acties halen steeds vaker de landelijke media. Behalve Dokkum moet je denken aan de Pro Zwarte Piet actie in een school bij Utrecht. Allebei acties die uiteindelijk gelieerd bleken te zijn aan Pegida. Deze club haalde ook de media door op de bouwgrond waar een moskee gebouwd zal worden een provisorische inwijding te houden, waarbij men overal varkensbloed liep te sproeien.

Opvallend is dat extreemrechtse groeperingen zich actiever mengen in actuele discussies. Men sluit zich aan bij ad hoc actiegroepen die zich inzetten voor het behoud van Zwarte Piet. Deze strategie is succesvol en heeft tot gevolg dat meer mensen zich aansluiten bij extreemrechtse clubjes. Extreemrechts zaagt ook steeds meer aan de poten van onze nationale democratie, nu men steeds betere ingangen kunnen vinden om invloed uit te kunnen oefenen. De PVV was altijd de spreekbuis van extreemrechtse gevoelens, maar deze partij heeft op 15 maart dit jaar haar hand overspeelt door juist niet te kunnen of te willen oogsten. De PVV is uit. Hot is nu het Forum voor Democratie, die vol ambitie zit. Thierry Baudet wil een Nexit, opdat er een nieuwe Gouden Eeuw zal aanbreken. Het Forum flirt met extreemrechts gedachtegoed, denk aan de borrelavond van Baudet met de racistische activist Jared Taylor, en heeft schimmige relaties met de Alt-Rightgroep Erkenbrand.

Dit alles laat zien dat het voor extreemrechts eigenlijk alleen maar makkelijker geworden om invloed te verkrijgen. Helaas worden politieke partijen tegenwoordig onvoldoende aangepakt wanneer ze flirten met racistisch gedachtegoed. Het lijkt er nu op dat extreemrechts zo salonfähig aan het worden is dat het zich associëren met dit gedachtegoed geen politieke/intellectuele harakiri meer is. Sommige intellectuelen – denk aan Paul Cliteur en Eric Hendrik (hoewel Hendriks gelukkig nu ten halve is gekeerd) – steunen het Forum. Dit is echt een zorgelijke ontwikkeling. Het is ook zeer zorgelijk dat het Forum voor Democratie, in potentie extremer is dan de PVV, in de peilingen hoog staat.

Hierbij wil ik u graag herinneren aan het Nie wieder, de les na de Tweede Wereldoorlog, Dat nooit meer. Het Forum voor Democratie en de NSDAP zijn natuurlijk niet een op een te vergelijken, maar het is belangrijk om te weten dat de NSDAP aan de macht kon komen omdat de gevestigde partijen liepen te slapen en onvoldoende tegen de racistische ideeën van Hitler in verzet kwamen. VVD en CDA, de twee rechtse partijen in onze regering, verzetten zich onvoldoende tegen het Forum voor Democratie. Het ‘pleur op’ van Mark Rutte en vooral het geflirt van Sybrand Buma met Nederlandse tradities en de ‘gewone Nederlander’ komen heel dicht in de buurt van wat Thierry Baudet roept.

Wat het FvD ten slotte gevaarlijk maakt is dat Baudet meer bereid is om samen te werken met anderen dan de PVV. In Rotterdam zien we het eerste voorbeeld hiervan, waar Leefbaar en het FvD een samenwerkingsverband zijn aangegaan. Juist op die punten te scoren waar PVV het jarenlang heeft laten versloffen heeft Forum voor Democratie de potentie om de PVV te vervangen als de grootste radicale partij op rechts. Natuurlijk is de hardop uitgesproken wens van Thierry Baudet minister-president te willen worden grootspraak. Maar zeg nooit nooit.

Gezien de feiten wil ik u daarom op het hart drukken op een partij te stemmen die ondubbelzinnig antiracistisch is. En mocht u lid zijn van een politieke partij, dring er bij uw club op aan dat ze het FvD moeten uitsluiten als coalitiepartner. Extreemrechts kan en mag geen voet aan de grond krijgen in ons land. We zijn een democratie. We moeten Thierry Baudet en zijn discipelen tegenhouden tijdens hun Mars naar het Catshuis.

 

Afbeelding: Screenshot Youtube