In het kader van de verkiezingen van 15 maart interviewde Ewout Klei ook zichzelf. Echte distantie was moeilijk, dus struikel niet over de reclameboodschappen en de stokpaardjes. 

 

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Wat zijn jouw verwachtingen?

Geen idee wie de grootste wordt, PVV of VVD, maar de PVV komt sowieso niet in de regering straks. Ze hebben tussen 2010 en 2012 laten zien een totaal onbetrouwbare coalitiepartner te zijn. Daarnaast wil Geert Wilders discriminerende maatregelen nemen die in strijd zijn met de rechtsstaat. Donald Trump heeft nu laten zien wat er gebeurt als er een populist aan de macht komt. Niemand, behalve marginale partijen als SGP, VNL en FvD, zitten hier op te wachten.

En links dan?

Ik zou mijn geld inzetten op Jesse Klaver. Niet dat hij zo goed is, maar hij heeft de tijdgeest mee en bij de PvdA gaat alles mis. Lodewijk Asscher had nooit lijsttrekker moeten worden. Hij had Diederik Samsom moeten laten sneuvelen, zodat Asscher daarna zelf met een schone lei had kunnen beginnen. Asscher wordt gezien als een saaiere, meer bestuurlijke variant op Samsom, die als minister verantwoordelijk is voor het beleid waar hij zich nu zo opzichtig tegen afzet. Volkomen ongeloofwaardig.

Je noemt de SP niet. Waarom niet?

Tja, de SP. Emile Roemer is een hele sympathieke vent, maar geen groot denker – en dan druk mij nog eufemistisch uit. Die arme man ging helemaal onderuit tijdens de Algemene Beschouwingen, omdat hij zijn feiten over het Nationaal Zorgfonds niet op orde had. Ron Meyer volgt hem na de verkiezingen op. Maar misschien had Meyer nu al lijsttrekker moeten zijn. Dan was de SP het alternatief voor de PvdA geweest, in plaats van GroenLinks. En Jesse Klaver is leeg. Zo leeg.

Wat ga jij stemmen?

Op dit moment ben ik er niet voor 100% uit. D66 valt af, vanwege hun geflirt met GroenLinks-ideeën. Denk aan dat gezeur over etnisch profileren. Dat ligt allemaal heel ingewikkeld en wordt door linkse drammers heel erg gepolitiseerd en de op de spits gedreven. Je verwacht van liberalen dat ze niet aan die modieuze fratsen meedoen.

De VVD is niet irritant progressief, maar vind ik met hun nogal eenzijdige nadruk op law and order een beetje te rechts. Die postercampagne over ‘normaal doen’, dat kun je toch niet echt serieus nemen? En dan heb je nog Halbe Zijlstra die voor Zwarte Piet opkomt.  Daar is niks liberaals aan. Mark Rutte vind ik natuurlijk wel helemaal top. En Malik Azmani, met zijn realistische, edoch humane vluchtelingenplan. De VVD sluit de PVV uit. Voor 100%. Zeggen ze. Mocht de VVD ondanks deze harde verkiezingsbelofte toch met de PVV in het regeringsbootje stappen dan ga ik ketelmuziek maken. Een advertentie in een grote krant ofzo. Demonstreren doe ik niet. Dan loop je tussen de bordjes van de Internationale Socialisten.

Iets liberaals dus. Maar de christenen dan? Ben je helemaal van God los?

Leuk dat je mijn boek noemt Ewout. Het is nog steeds te koop. Christelijke partijen zijn marginaal. Ze spelen een bijrol. Ze hebben nu nog maar 21 zetels samen hè?

Het CDA vind ik sympathiek, met hun aandacht voor normen en waarden. Ook is het CDA voor het belang van de provincie. De C hoeft van mij niet zo, verander die maar in conservatief. Of nog beter, maak er gewoon Democratisch Appel van.

De kleine christelijke partijen, ChristenUnie en SGP, zijn niet mijn kopje thee. De ChristenUnie is mij te evangeliserend, daar krijg ik een beetje jeuk van. Het is een soort GroenLinks voor rechtzinnige christenen. Wel hele lieve mensen trouwens. En ze zijn voor het milieu, wat best wel belangrijk is.

De SGP vind ik cultureel gezien wat leuker, SGP’ers hebben humor en kennen de Bijbel ook veel beter dan de ChristenUnie-meisjes en jongentjes. Helaas gaat Bijbelkennis soms gepaard met nogal rigide standpunten. Denk aan het vrouwenstandpunt, het islamstandpunt en de onvoorwaardelijke steun aan de staat Israël.

Hoe zou jij je eigen politieke overtuiging willen omschrijven?

Op Twitter heet ik nu een cuckservative en een libertine. Het eerste is een soort van grapje, omdat populistisch-rechts in de Verenigde Staten de ietwat minder geharnaste rechtse mensen – de Republikeinse tegenstanders van Trump – voor ‘cucks’ uitmaakt. Cuckservative is dan een soort van geuzennaam, voor rechtse mensen die zich tegen het populisme verzetten.

Daarnaast ben ik dus een libertijn. Dat is misschien ook meer een levenshouding. Het liberalisme is voor mij vrijheid. Economische vrijheid een beetje, ik ben wel voor een sociaal vangnet, maar vooral intellectuele en seksuele vrijheid. Grof gezegd: de vrijheid om te denken, de vrijheid om te zeggen wat je wil en de vrijheid om te copuleren met wie je wil. Bij de religieuzen en bij een deel van links is deze vrijheid niet veilig, maar bij de populisten ook niet. Het gaat altijd om de groepsmoraal, om de groepsidentiteit, die de individuele vrijheid verdrukt. Identity Politics – of die nu feministisch, christelijk, islamitisch, raciaal of volks wordt ingevuld – beschouw ik op dit moment als de grootste vijand van de vrijheid.